Małopolska Organizacja Turystyczna od lat zajmuje się promocją Małopolski „od kuchni” poprzez ukazywanie bogactwa jej smaków i rozpowszechnianie informacji o tradycyjnych produktach regionalnych. Projekt „Małopolska Trasa Smakoszy - Certyfikacja Regionalnych Karczm Małopolski jako element podnoszenia jakości usług turystycznych” udało się zorganizować dzięki dofinansowaniu Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Województwa Małopolskiego. Jego realizacja to milowy krok na „Małopolskiej Trasie Smakoszy”. W ramach projektu zrealizowano następujące zadania: opracowanie i wdrożenie systemu certyfikacji gastronomii regionalnej Małopolski, wyłonienie i identyfikację lokali gastronomicznych o najwyższym standardzie i jakości świadczonych usług oraz wzmocnienie promocji małopolskich produktów tradycyjnych i regionalnych.
Kluczową kwestią projektu było opracowanie „Księgi jakości gastronomii regionalnej, czyli o czym karczmarz wiedzieć powinien”. Jest to dokument strategiczny, przyjęty uchwałą Zarządu Małopolskiej Organizacji Turystycznej, zawierający m.in. następujące treści:
- procedurę i wytyczne certyfikacji obiektów gastronomicznych;
- wymagania, jakie powinny spełniać obiekty gastronomiczne, które ubiegają się o certyfikację (kryteria certyfikacji);
- kompendium wiedzy o tradycjach karczmarskich w Małopolsce i pożądanych standardach jakości lokali gastronomicznych
- wzór ankiety weryfikacyjnej sprawdzającej spełnienie określonych wymagań.
W niedzielę 21 stycznia 2018 podczas uroczystej Gali w Gościńcu Dworskim w Ropie Certfyfikat z trzema gwiazdkami odebrał dla Dzikiej Chaty w Zawoi właściciel Witold Budzowski. Warto nadmienić, że jest to największa liczba gwiazdek jaką w tym projekcie można zdobyć. Miła atmosfera i obsługa, urocze wnętrze i tradycyjne smaki. To wszystko znajdziemy w Dzikiej Chacie.
Właścicielowi oraz wszystkim pracownikom Dzikiej Chaty gratulujemy wyróżnienia. Zapraszamy do Dzikiej Chaty!