W ramach Koalicji Marek Ziem Górskich w Suchej Beskidzkiej zostały zrealizowane warsztaty kulinarne, w ramach projektu „Co uczeń je?”. W wydarzeniu uczestniczyli uczniowie drugiej klasy Szkoły Podstawowej nr 1.
To czego nauczymy się o zdrowym żywieniu jako dzieci, będzie miało wpływ na nasze dorosłe życie i nawyki żywieniowe jakie przekażemy swoim dzieciom. Dlatego tak ważna jest edukacja na ten temat od najmłodszych lat. Jedzenie tak zwanego „śmieciowego jedzenia” powoduje mnóstwo chorób, które nieleczone mogą być dla nas niezwykle niebezpieczne.
W Suchej Beskidzkiej projekt realizowany był przez Pracownię Cukierniczą Gałuszka. Dzieci oprócz manualnych zdolności, podczas warsztatów mają szansę wykazać się wiedzą na temat zdrowego żywienia.
Każde dziecko zgodnie z zasadami profesjonalnego warsztatu, miało swój fartuszek, który zabezpieczał produkt gotowy przed zanieczyszczeniem mikrobiologicznym z ubranka, jednorazowe furażerki, które dzieci mogły zabrać ze sobą i opakowanie na produkty, które wykonało.
Projekt wykonywany jest w ramach Koalicji Marek Ziem Górskich, do których należy Sucha Beskidzka.