Organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie przy współudziale Starostwa Powiatowego w Suchej Beskidzkiej konkurs od zawsze cieszy się dużym zainteresowaniem. Biorą w nim udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu suskiego, gospodarstwa agroturystyczne oraz uczniowie szkół gastronomicznych. Jego ideą i celem jest promocja lokalnych tradycji kulinarnych. W komisjach zasiadają pracownicy Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, nauczyciele – specjaliści żywienia zbiorowego, etnografowie, kulturoznawcy i regionaliści, oceniając nie tylko walory smakowe potraw i nalewek, ale także sposób ich podania. Aby rywalizacja była obiektywna, co roku organizatorzy określają podstawowy produkt, na bazie którego przyrządzane są konkursowe potrawy. Tym razem jurorzy oraz pozostałe osoby goszczące na konkursie degustowały specjały przygotowane z użyciem fasoli. Swoim smakiem dania zaskoczyły niejednego, ale też przypomniały niektórym dawne smaki z dzieciństwa. Warto przy tym pamiętać, że fasola Jaś, która królowała na stołach, wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz na długo zapewnia uczucie sytości. Chroniąc organizm przed nadciśnieniem dodatkowo zapobiega tworzeniu się komórek rakowych.
Członkinie Suskiego Stowarzyszenia Kobiet „Samopomoc” z Suchej Beskidzkiej zdecydowały się na zaserwowanie suskiego bigosu z fasolą, smarowidło z fasoli. Jak podkreślały tajemnica wybornego smaku kryła się w tym, że dania zostały przyrządzone z sercem. Jurorzy docenili walory potraw, ale jeszcze wyższe noty dali za "Nalewkę z kwiatów bzu czarnego", przyznając Stowarzyszeniu III miejsce w kategorii nalewek.
Potrawy typowo regionalne:
I miejsce: KGW „Swojska Gromada” z Juszczyna za zupę fasolową na żytnim zakwasie
II miejsce: Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za kapustę kiszoną z fasolką i ziemniakami
III miejsce: KGW Stryszawa Dolna za fasolę Jaś z suszonymi śliwkami
III miejsce: Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej za zupę fasolową
wyróżnienie: KGW Wieprzec za michę furmana
wyróżnienie: KGW „Wysoczanki” z Wysokiej za zupę fasolową
Potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW „Swojska Gromada” z Juszczyna za pierogi z fasolą i wędzonym twarogiem
II miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Wieś Śleszowice” za fasolowe smarowidło wegetariańskie
III miejsce – KGW „Lubniczanki” z Lachowic za pieczone pierogi z fasolą i sosem grzybowym
Wyróżnienie: KGW Kurów za pasztet z fasoli z grzybami
Nalewki:
I miejsce: KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna” za orzechówkę robioną przy blasku księżyca
II miejsce: Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za nalewkę z kwiatów czarnego bzu
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka za nalewkę owocową „Cztery pory roku”
wyróżnienie: KGW Targoszów za nalewkę z truskawek
źródło/foto: UM Sucha Beskidzka.
Więcej informacji z regionu znajdziesz tutaj: