Warsztaty kulinarne to doskonała okazja, aby połączyć naukę z zabawą, a warsztaty z robienia sałatek owocowych są tego świetnym przykładem. Takie zajęcia nie tylko uczą podstaw zdrowego odżywiania, ale również rozwijają kreatywność i umiejętności manualne uczestników.
Celem warsztatów organizowanych przez KGW Hucisko-Pewelka jest nie tylko nauka podstaw kulinarnych. To również integracja i okazja do spotkania dla mieszkańców obu wsi.
Uczestnicy uczyli się rozpoznawać różne owoce (zarówno te nasze, polskie, jak i zagraniczne), oraz rozwijali swoje umiejętności praktyczne, które potrzebne są w kuchni: krojenie, mieszanie i dekorowanie. Na każdą rodzinę czekał zestaw narzędzi kuchennych, m.in. deski do krojenia, noże i miski. Pod okiem pań z KGW oraz wolontariusza, zawodowego kucharza, dzieci uczyły się jak bezpiecznie kroić owoce i jak je łączyć, aby stworzyć smaczną i pełną witamin sałatkę.
Na przygotowane owocowe dania można było dołożyć dodatkowe „smaczki”, jak miód, orzechy czy tradycyjny jogurt.
Finałem spotkania była degustacja tego, co udało się wspólnie przygotować. Warsztaty z robienia sałatek owocowych to świetny sposób na spędzenie czasu w sposób aktywny i edukacyjny. To doskonała okazja, aby nauczyć się czegoś nowego, a jednocześnie dobrze się bawić i cieszyć smakiem świeżych owoców.
Dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia w Stryszawie.