- Poza aspektem przyrodniczym i krajobrazowym, samorząd województwa wspiera wypas kulturowy owiec ze względu na jego znaczenie gospodarcze dla obszarów o niekorzystnych warunkach gospodarowania. Wypas zapobiega procesowi zaniku polan reglowych, na których znajdują się siedliska rzadkich roślin. Zachowanie gospodarki pasterskiej w Małopolsce jest też ważne ze względu na wielowiekowe tradycje lokalnej ludności- podkreśla marszałek Witold Kozłowski.
Działania związane z ogłoszonym konkursem pomogą w podtrzymaniu wytwarzania produktów chronionych, takich jak bryndza podhalańska, oscypek, redykołka czy jagnięcina podhalańska.
- Małopolska jest regionem górskim i jednym z trzech województw karpackich w Polsce. Takie położenie geograficzne wiąże się z szeregiem walorów przyrodniczych, krajobrazowych i kulturowych, które są naszym dziedzictwem. Wpływają one zarówno na jakość życia mieszkańców jak i atrakcyjność turystyczną regionu - wyjaśnia wicemarszałek Łukasz Smółka.
Wsparcie finansowe trafi do baców, którzy wypasając owce, dbają o dziedzictwo przyrodnicze i kulturowe Małopolski jako regionu górskiego.
Szczegóły są zawarte w regulaminie dostępnym na stronie Biuletynu Informacji Publicznej Województwa Małopolskiego
źródło: UW w Krakowie