WorldSkills to największy na świecie konkurs umiejętności zawodowych, który odbywa się co dwa lata, a jego organizatorem jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji Narodowej Agencji Programu Erasmus+ pod patronatem Ministra Edukacji Narodowej i Ministra Rozwoju. Finał Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland 2020- konkurencja Cukiernictwo, odbył się 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Do finału zostali wytypowani młodzi cukiernicy- zwycięzcy konkursu zgłoszeń. Nominację otrzymało osiem najlepszych zgłoszeń, ocenionych przez Kapitułę WorldSkills Poland, a wśród nich Joanna Lurka uczennica Zespołu Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.
Finał Eliminacji Krajowych trwał jeden dzień. Zadaniem Joanny było przygotowanie w ściśle określonym czasie identycznych:
15 sztuk Molded Chocolate Bonbons – pralin z formy
10 sztuk Petitts Fours – ciastek bankietowych-deserowych
10 sztuk Petitts Fours – ciastek takeaway .
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwał 6-osobowy skład sędziowski – eksperci z branży cukierniczej z Polski i z zagranicy.
Jury oceniało przygotowanie do pracy, organizację podczas pracy, techniki i metody branżowe pracy, stanowisko po jej zakończeniu, a także oryginalność, estetykę prezentacyjną, powtarzalność, techniki wykonania, kompozycję, struktury i balans smaku.
Joanna znakomicie poradziła sobie z zadaniami konkursowymi, wykazując się niezwykłym talentem i kreatywnością w cukiernictwie. Konkurencja była ogromna, a zwycięzcą eliminacji krajowych został Daniel Bauer – absolwent szkoły w Łodzi, wykwalifikowany cukiernik, który od ponad roku doskonali swój warsztat we Francji.
Główną nagrodą Eliminacji Krajowych WorldSkills Poland 2020 było uzyskanie tytułu „Najlepszego z Najlepszych” oraz możliwość wyjazdu na zawody WorldSkills 2021 w Szanghaju. Warto podkreślić, iż Polska po raz pierwszy będzie debiutować na WorldSkills w kategorii Cukiernictwo, Carving oraz Serwis Restauracyjny.
Joanna, dzięki swojej ciężkiej pracy i umiejętnościom oraz świetnemu przygotowaniu przez pana dr inż. Krzysztofa Maciejowskiego zajęła II miejsce!
Joanna uzyskała nie tylko Medal, Certyfikat oraz upominki ufundowane przez FRSE, ale także możliwość reprezentowania polskiej drużyny w kategorii „Cukiernictwo” podczas WorldSkills w Szanghaju.