Dodano dnia 05.01.2018, 11:53
„ Hej kolęda, kolęda”
W Specjalnym Ośrodku Szkolno – Wychowawczym, w Makowie Podhalańskim, atmosfera świąteczna zagościła już 20 grudnia. W tym dniu odbyło się kolędowanie z udziałem uczniów, rodziców, pracowników oraz zaproszonych gości. Tradycyjne zwyczaje przybliżyła zebranym Izabela Pyclik, a oprawę muzyczną zapewnił Daniel Chrząszcz.
Lubię to
Spotkanie było uwieńczeniem projektu „ Tradycyjne zwyczaje świąteczne w powiecie suskim”, realizowanego w placówce od 1 marca 2017 r., współfinansowanego przez Fundację PZU. W ramach projektu organizowane były warsztaty kulinarne i rękodzielnicze. Uczniowie uczestniczyli w zajęciach w Gminnym Ośrodku Kultury w Stryszawie, wykonując tradycyjne bożonarodzeniowe ozdoby: gwiazdy betlejemskie z bibuły, szopki z drewna i bombki. Poznali również technikę wykonania „światów” - regionalnych dekoracji z opłatka, przynoszących domownikom szczęście w Nowym Roku. Pod okiem realizujących projekt nauczycieli: S. Micor, B. Kot, M. Malaga-Guzik, A.Wróbel, uczniowie wykonywali kartki oraz stroiki świąteczne, wykorzystując dary natury. Szkolna choinka została przystrojona w ozdoby wykonane przez uczniów: łańcuchy ze słomy i bibuły, ręcznie rzeźbione przez lokalnych twórców „stryszawskie” ptaszki, drewniane koniki, dzwoneczki, aniołki i bałwanki.
Przygotowania do świąt to nie tylko wystrój i dekoracja, ale przede wszystkim walory smakowe. Pod kierunkiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Stryszawie, uczestnicy projektu piekli i własnoręcznie ozdabiali pierniczki, gotowali potrawy: postny żur, barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą, kluski z makiem i kompot z suszu, które później spożywali wraz z zaproszonymi gośćmi, przy wspólnym kolędowaniu.
To spotkanie było też czasem podsumowań całego projektu. Uczniowie wspominali zrealizowane warsztaty kulinarne i plastyczne, związane ze Świętami Wielkanocnymi, paleniem ogniska sobótkowego oraz przygotowaniami do Świąt Bożego Narodzenia.
Dodaj komentarz