Dodano dnia 15.10.2018, 14:47
Święto miodem płynące
W Makowie Podhalańskim po raz kolejny odbyło się Święto Miodu. Podczas wydarzenia można było spróbować różnych rodzajów tego złotego nektaru, wziąć udział w warsztatach oraz zobaczyć fantastyczne popisy na scenie utalentowanej młodzieży.
Lubię to
Miód nie tylko pomaga organizmowi walczyć z drobnoustrojami, pobudza układ odpornościowy i poprawia trawienie, ale także konserwuje żywność, a nawet leczy rany. Właściwości bakteriobójcze i uodparniające miodu znane są ludzkości od 4 tysięcy lat. Ten złoty eliksir używany był już przez starożytnych Egipcjan, Greków i Rzymian w celu leczenia schorzeń takich jak wrzody żołądka czy rany skóry. Nowoczesna medycyna do niedawna pomijała lecznicze właściwości miodu i innych pochodzących z ula produktów, lecz obecnie obserwuje się powrót apiterapii.
W Makowie Podhalańskim tradycją stało się coroczne wydarzenie poświęcone zarówno pszczołom jak i miodowi. Każdy odwiedzający budynek OSP mógł spróbować różnych rodzajów miodu – od tego klasycznego wielokwiatowego po nowości z kakao lub jagodami. Nie zabrakło mnóstwa atrakcji dla najmłodszych oraz występów artystycznych utalentowanej młodzieży.
Dodaj komentarz