Dodano dnia 09.10.2017, 16:10
Makowskie Święto Miodu już w najbliższy weekend
14 października w Makowie Podhalańskim odbędzie się kolejna edycja Święta Miodu. W jednym miejscu spotka się kilkunastu wystawców, nie zabraknie warsztatów i prelekcji oraz występów scenicznych.
Lubię to
Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek zapewniając pszczołom opiekę. W zamian otrzymujesz zdrowy, pełnowartościowy produkt i pomagasz pszczołom zapylić więcej sadów. Sam miód jest wskazany np. przy alergiach. W swoim składzie zawiera zestaw różnorodnych pyłków, przez co działa uodparniająco. W składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Tam, w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą udział w detoksykacji, obniżają działanie alkoholu czy nikotyny oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Łagodzi również nerwy. Jest zalecany jako wsparcie przy leczeniu nerwic i depresji czy bezsenności.
Pszczoły miodne zapylają rośliny przy okazji zdobywania nektaru i pyłku. Dzięki ich pracy, np. warzywa i owoce nie tylko wydają więcej plonów, lecz również wydawane przez roślinę owoce są większe i ładniejsze. Pszczoły zapewniają żywność nie tylko nam, lecz dzięki nim paszę mają również zwierzęta.
W Polsce ok. 50 gatunków polowych roślin uprawnych, ok. 140 gatunków roślin ogrodniczych, w tym 15 gatunków krzewów i drzew owocowych, ok. 60 gatunków warzyw oraz ok. 60 gatunków uprawnych roślin zielarskich zapylanych jest przez pszczołę miodną. Pszczoła miodna wykonuje ponad 88% całej pracy zapylaczy. Brak tych owadów na plantacjach roślin uprawnych może spowodować obniżenie się plonów nawet o 70-80% (np. malin).
Dodaj komentarz