Książka „Z Janem Pawłem II przy stole – wyjątkowa książka kucharska” wydana została z okazji Światowych Dni Młodzieży. Celem jest odtworzenie posiłków serwowanych w Wadowicach i jego okolicach, w okresie młodości Karola Wojtyły. W większości są to dania ubogie i proste kuchni staropolskiej.
Nakładem Europejskiego Instytutu Rozwoju Regionalnego z siedzibą w Suchej Beskidzkiej ukazała się wyjątkowa pozycja książkowa. W ramach konkursu ofert z turystyki pn. „Małopolska Gościnna” Marszałek Województwa Małopolskiego wsparł finansowo projekt w zakresie wydania publikacji książkowej, która ma na celu zachowanie dziedzictwa kultury materialnej związanej z tradycją polskiego stołu oraz osobą Karola Wojtyły.
Pomysłodawcą i współautorem tej wyjątkowej pozycji książkowej jest Piotr Bodzek. Wspólnie z Martą Burghardt przygotowali książkę, której celem jest odtworzenie posiłków serwowanych w Wadowicach w okresie młodości Karola Wojtyły. W większości są to dania ubogie i proste kuchni staropolskiej.