Podczas 12. Gali "Osobowość Ziem Górskich" Stowarzyszenia Koalicji Marek Ziem Górskich, w kategorii „Średni Przedsiębiorca Ziem Górskich" laureatem została Restauracja i Hotel „Kasper Suski”.
Koalicja Marek Ziem Górskich jest platformą zrzeszającą przedsiębiorców i samorządy z obszaru Żywiecczyzny i Podhala. Stanowi inicjatywę, której celem jest promowanie niezaprzeczalnych walorów turystycznych i ekonomicznych jednego z najczystszych ekologicznie regionu Polski. Kładąc nacisk na promowanie samego regionu, ma za zadanie jednocześnie podkreślać wyjątkowość i niepowtarzalność produktów z niego pochodzących.
Podstawowym celem Koalicji jest doprowadzenie do sytuacji, w której firmy z regionu będą mogły zwiększyć sprzedaż wytwarzanych przez siebie produktów i usług dzięki wykorzystaniu pozytywnego wizerunku regionu i związanych z nim pozytywnych skojarzeń.
Do Konkursu „Osobowość Ziem Górskich” mogły zostać zgłoszone osoby fizyczne, organizacje pozarządowe lub przedsiębiorstwa z terenu Polski i Słowacji, które poprzez swoją działalność przyczyniły się do rozwoju i promocji ziem górskich. Kandydaci zgłaszani są w następujących kategoriach: „Mały Przedsiębiorca Ziem Górskich”, „Średni Przedsiębiorca Ziem Górskich”, „Duży Przedsiębiorca Ziem Górskich, „Samorządowiec/Polityk Ziem Górskich”, „Dziennikarz Ziem Górskich”, „Organizacja Pozarządowa Ziem Górskich”, „Osobowość Ziem Górskich” oraz w nowej kategorii konkursowej: „Sportowiec Ziem Górskich”.
W konkursie nominowany w kategorii „Średni Przedsiębiorca Ziem Górskich” został Hotel i Restauracja „Kasper Suski”, na którego głosy można było oddawać do 2 maja. Jak się okazuje popularnością Kasper cieszy się nie tylko w naszym powiecie, ponieważ wśród pozostałych kandydatów uzyskał najwięcej głosów.
3 czerwca odbyła się w Żywcu już po raz dwunasty uroczysta Gala, podczas której wręczono laureatom statuetki i nagrody.
Restauracja mieści się na parterze zachodniego skrzydła renesansowego zamku w Suchej Beskidzkiej, wyróżnia ją profesjonalna i miła obsługa, natychmiastowo reagująca na oczekiwania swoich gości, oferująca bogaty jadłospis, smaczne i estetycznie podane potrawy, nie tylko ze staropolskiej kuchni.Oczekują tu na Gości cztery gustownie urządzone sale, mogące pomieścić 120 osób. Klimat restauracji i niewielkiego hotelu doskonale współgra ze stylowymi, zamkowymi wnętrzami, a restauracyjny ogródek, z którego można podziwiać rozległy park stanowi dobre miejsce do relaksu przy filiżance kawy. Na specjalne życzenie udostępniany jest szałas grillowy, a dzieci wolny czas mogą spędzić na placu zabaw. Kompleksowa obsługa bankietów, usługi cateringowe oraz organizacja imprez okolicznościowych to z pewnością atuty restauracji.