W piątej edycji plebiscytu konsumenckiego „Najlepsza Restauracja 2024” wzięło udział niemal 600 restauracji z 15 regionów. Konsumenci, biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę panującą w lokalu, głosowali na wybrane restauracje, poprzez kliknięcie symbolu korony na stronie internetowej programu. Miejsca, które otrzymały największą liczbę koron, zdobyły tytuł Najlepszej Restauracji 2024 programu Polskie Skarby Kulinarne i zostały zaprezentowane wyjątkowym albumie pt. „Kulinarna podróż po Polsce”, wydanym przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Wyłoniono 19 laureatów.
Z naszego regionu na liście laureatów znalazła się Karczma Tabakowy Chodnik. Decyzją konsumentów zajęła w plebiscycie wysokie drugie miejsce w kategorii Zakopane i Podhale.
„Poszukujemy najlepszych smaków kuchni polskiej” – mówi Magdalena Figurna, menadżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska. „Głównym celem zarówno plebiscytu, jak i programu Polskie Skarby Kulinarne jest budowanie świadomości na temat rodzimej kuchni oraz wsparcie i docenienie lokalnych restauracji. Wyboru zwycięzców dokonują konsumenci, którzy oprócz dań oceniają także obsługę lokalu” – dodaje.
Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku. Wydarzenie cieszyło się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział ponad 100 uczestników.
Polskie Skarby Kulinarne to przede wszystkim program edukacyjny, którego celem jest zwiększanie świadomości Polaków w temacie kulinarnej tradycji naszego kraju. Poprzez program MAKRO Polska chce przede wszystkim pokazać i uświadomić konsumentom, jak wyjątkowa i bogata w różnorodne smaki i przepisy jest rodzima kuchnia polska.
Źródło: PAP MediaRoom
Foto: Tabakowy Chodnik