Zapiekanka z jajek to znakomity sposób na rozpoczęcie dnia. Tym bardziej, jeśli znajdą się w niej również świeże warzywa oraz kremowy serek topiony. Ten, który oferuje producent sera MSM Mońki jest dostępny w kilku smakach. My proponujemy dodanie serka śmietankowego, który doda całości aksamitnej konsystencji oraz znakomicie komponuje się ze szpinakiem i jajkami. Takie śniadanie doda sił i energii na cały dzień!
Składniki:
Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dorzuć szpinak i pokrojoną w kostkę cukinię - smaż chwilę, aż szpinak "zwiędnie", a cukinia będzie miękka. Rozbełtaj jajka, dodaj do nich rozdrobniony serek, pieprz i sól - dokładnie wymieszaj. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, zalej je masą jajeczną. Piecz ok. 20 minut.
Kanapki to dość oczywisty pomysł na śniadanie, którzy może się wydawać nudny. Nic z tego! Nasza serowa pasta kanapkowa będzie tu miłym zaskoczeniem. Jaki ser sprawdzi się w niej najlepiej? Proponujemy ser Edamski od MSM Mońki, który jest delikatny i łagodny oraz posiada orzechowy posmak. To pełnotłusty ser typu holenderskiego, który uwielbiają również najmłodsi. Oto nasz przepis:
Wykonanie: Pokrój w kostkę ugotowane jajka, ser edamski, szynkę, cebulę oraz ogórki. Dodaj jogurt, musztardę, sól i pieprz - dokładnie wymieszaj. Podawaj ze świeżym pieczywem, sałatą i rzodkiewką.
Zapiekanki śniadaniowe to znakomity pomysł na niedzielne śniadanie. Ich wykonanie nie jest wcale skomplikowane, a jednocześnie jest gwarancją zadowolenia domowników. W tym przepisie używamy sera gouda MSM Mońki, który sprawdza się doskonale właśnie w daniach na ciepło. W połączeniu z chrupiącą bułką i aromatycznymi dodatkami, otrzymujemy efektowne i pyszne śniadanie.
Składniki:
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni bez termoobiegu (grzanie góra-dół). Na patelni roztop masło, dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dorzuć pieczarki. Posól je i smaż aż odparuje z nich woda. Dodaj zioła prowansalskie i przyprawy do passaty, dobrze wymieszaj. Bułki przetnij na pół, posmaruj odrobiną passaty, wyłóż pieczarki, plaster szynki i plaster sera gouda. Zapiekaj przez 10-15 min. Smacznego!