Pozyskiwany najczęściej z powietrza, na drodze separacji, czyli oczyszczenia sprężonego powietrza, w konsekwencji ogrzewania podlega skropleniu. Ciekły azot, bo o nim mowa charakteryzuje się brakiem barwy, smaku i zapachu. Jeśli ma zachować wszystkie właściwości, musi być prawidłowo przechowywany. Odpowiednim rozwiązaniem w zakresie zabezpieczenia ciekłego azotu będzie naczynie Dewara, dostępne w sklepie Cryogen.
Zastanawiasz się, co wspólnego ma ciekły azot z gotowaniem i jakie miejsce zajmuje w kuchni? Okazuje się, że w topowych lokalach znaczące. Przede wszystkim dlatego, że pozwala osiągnąć rezultaty, których nie zapewni żadna z tradycyjnych metod. Czy ciekły azot w kuchni jest bezpieczny? Okazuje się, że tak. Co decyduje o jego popularności?
Ciekły azot wyróżnia się szeregiem zalet, które decydują o możliwości wykorzystania go w gastronomii. Należą do nich brak smaku, barwy i zapachu. Dzięki takiej specyfikacji, ciekły azot pozwala na szybkie zamrażanie produktów spożywczych, przy jednoczesnym zachowaniu ich charakterystycznych właściwości, w tym również konsystencji i jędrności.
Jakie rezultaty gwarantuje wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni? Jednym słowem – spektakularne! Szybkie i efektowne zamrożenie potrawy to nie wszystko. W trakcie konsumpcji posiłku zaobserwujesz, jak para wodna wylatuje nie tylko z Twoich ust, ale także – z nosa!
Już wiesz, że nie zmienia smaku, zapachu i konsystencji posiłków, a jednocześnie – zapewnia angażującą rozrywkę podczas konsumpcji. Jak jeszcze ciekły azot wpływa na jedzenie?
- Zanurzenie pokarmu w ciekłym azocie pozwoli Ci uzyskać spektakularny efekt. Danie lub jego składnik pokryje się cienką warstwą lodu, sam produkt, wewnątrz lodowej bańki będzie natomiast ciepły;
- Kuchnia eksperymentalna to również niecodzienne smaki. Lody o smaku jajecznicy na bekonie albo sorbet inspirowany mojito z wykorzystaniem ciekłego azotu mogą powstać w zaledwie pięć minut!
Bezpieczne wykorzystanie ciekłego azotu w kuchni, opiera się nie tylko na prawidłowym przechowywaniu gazu. Konieczne będzie stosowanie określonych zasad w praktyce, zwłaszcza jeśli zależy Ci na spektakularnych efektach. Zatem – jakie tajemnice skrywa ciekły azot?
- Chcesz, żeby danie przygotowane z wykorzystaniem ciekłego azotu było trwałe? Zadbaj, by w jego składzie znalazło się możliwie dużo tłuszczu. Takie rozwiązanie zapewni także inne korzyści, na przykład – obniży ryzyko poparzenia języka.
- Pamiętaj, że ciekły azot osiąga temperaturę niemal – 200 stopni Celsjusza i dlatego może być niebezpieczny. Warto zatem każdorazowo zakładać nie tylko rękawiczki, ale także – gogle ochronne. To bardzo ważne, biorąc pod uwagę fakt, że ciekły azot może powodować poważne uszkodzenia ciała.
Artykuł Partnera