Prozdrowotny wpływ miodu znany jest od wielu stuleci. A sięgając pamięcią dużo bliżej, zapewne przypomnimy sobie, że był on obecny w domowych apteczkach naszych babć. Używany regularnie zimową porą, jako naturalne i bardzo skuteczne remedium na przeziębienia, infekcje, ale nawet zranienia czy problemy żołądkowe.
Bo też i właściwości miód ma bardzo szerokie. Głównym jego składnikiem są cukry, tak zwane proste, czyli wchłaniane bezpośrednio do krwi - glukoza i fruktoza. Sprawiają, że miód dostarcza organizmowi siły i energii, stąd znajduje się on często np. w składzie batoników energetycznych. Jednak nie samym cukrem miód stoi. To także makro i mikro elementy (min. magnez, wapń, potas, fosfor, żelazo, fluor), witaminy oraz inne składniki, które sprawiają, że miód ma właściwości antyseptyczne, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Jak przekonuje https://www.miod.pl/ jest to środek stosowany zarówno zapobiegawczo jak i leczniczo, przy szeregu chorób i schorzeń. Skóry, oczu, układu krwionośnego, przy miażdżycy, nadciśnieniu, ale także stresie, przemęczeniu, przy zatruciach, w tym alkoholowych... W zasadzie praktycznie w każdej szafce kuchennej, słoik miodu warto by trzymać. Tylko jakiego?
W zależności od tego, z czego „robiony” jest miód, różni się on smakiem i zapachem. Mogą być białe, żółte, brązowe, zielone czy wręcz czarne. Słodziutkie albo z lekką goryczką. Pożytki pszczele (czyli to, co owady zbierają i przerabiają na miód i pierzgę) pochodzą oczywiście z różnych roślin, więc także skład miodu i jego właściwości mogą być różne.
W niektórych przypadkach ciężko jest je nawet dokładnie określić, na przykład miód wielokwiatowy, jak sama nazwa mówi, zbierany jest z okolicznych kwiatów, i różni się w zależności od rejonu czy pory zbioru.
Miód można dobrać więc pod kątem wpływu na trapiące nas dolegliwości. Jesienią chętnie sięgamy po lipowy i malinowy, choć ten drugi jest niestety rzadko spotykany. Gryczany polecany jest przy problemach z ciśnieniem i stresem, mniszkowy z nerkami, a rzepakowy – z wątrobą.
Jeśli jednak miód ma być po prostu smacznym sposobem na budowanie odporności, to właśnie i smak może być główną przesłanką.
Cytując https://www.miod.pl/miod-akacjowy/, wśród dzieci bardzo popularny jest miód akacjowy, które uwielbiają go za – tu nie będzie niespodzianki – wyjątkową słodycz. Ale także upajający zapach, przypominający kwitnące kwiaty. Jeśli szukamy innych smaków, to ciekawym wyborem jest miód robiony z nawłoci, o leciutkiej nucie cytryny i ziół, albo ostry, wręcz piekący w język gryczany, czy gorzkawy (acz przyjemnie pachnący) wrzosowy.
Tak więc miłośnicy zarówno słodkości, jak i bardziej wytrawnych smaków znajdą w miodzie coś dla siebie. A później wystarcza tylko dosłownie łyżka dziennie, albo szklanka wody miodowej, by wspomóc organizm w walce ze stresem, chorobami, wirusami. Smacznie i zdrowo.
Artykuł Partnera