Głównym celem wykonywania badań przechowalniczych jest ustalenie, jaki dokładnie jest termin przydatności do spożycia testowanego produktu. Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że w żywności przechowywanej przez jakiś czas zaczynają zachodzić pewne procesy i zmiany, które potencjalnie mogą stanowić zagrożenie dla konsumentów lub dla wartości funkcjonalnej produktów.
Spożycie żywności, której termin przydatności do spożycia minął lub nie został dobrze wyznaczony, może nieść za sobą poważne konsekwencje zdrowotne.
Każdy zetknął się z tym terminem, ale nie każdy jest w stanie odpowiednio go zdefiniować. Data ta musi być oparta na konkretnych warunkach przechowywania żywności i wyznacza dokładnie okres kiedy fizykochemiczne i mikrobiologiczne wskaźniki jakości danego produktu przestają wykraczać poza określone wartości progowe.
Warunki to między innymi miejsce przechowywania lub odpowiednia temperatura. Wartości te określone zostały przez odpowiednie przepisy, których producent musi przestrzegać. Właśnie do tej daty wartość odżywcza produktu zostaje zachowana, a wartości sensoryczne pozostają niezmienne.
Badania przechowalnicze zostają wykonane w kilku okolicznościach na produktach, które dopiero wprowadzane są na rynek, nastąpiła w nich zmiana składnika lub zaprojektowano nowe opakowanie. Mają one na celu ocenę zasięgu i kierunku zmian, które zachodzą w produktach wraz z upływem czasu.
Badania przechowalnicze można przeprowadzić w dwóch dopuszczalnych formach. Pierwsza z nich stosowana jest głównie do produktów z małym stopniem przetworzenia. Zostają one poddane badaniom w warunkach normatywnych w okresie przewidywanego terminu ważności. Normy, które są tu stosowane to między innymi temperatura, wilgotność powietrza lub oświetlenie. Druga forma to badania w warunkach przyspieszonych, które nazywane bywają warunkami przyspieszonego starzenia.
Są one prowadzone przy zastosowaniu wybranych czynników, takich jak podwyższona temperatura czy promieniowanie UV. Pozwalają one oszacować przewidywany termin ważności, jednak zazwyczaj są jeszcze potwierdzane badaniami przeprowadzonymi w standardowych warunkach.
Badania przechowalnicze powinno się przeprowadzać w ścisłej współpracy laboratorium i producenta. Wszystkie ich etapy wymagają specjalnego nadzoru, jednak niezależnie od ich rodzaju wynik dokładnie określa termin przydatności produktu do spożycia. Jest to niezbędne dla zapewnienia jego odpowiedniej jakości oraz bezpieczeństwa potencjalnych konsumentów.
Artykuł Partnera