Blaty kamienne są wybierane z dwóch względów. Po pierwsze, świetnie się prezentują, nadając kuchni stylowy wygląd, i pasują do wnętrz zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych. Po drugie, są bardzo wytrzymałe, odporne na wodę, praktyczne, nie wymagają częstej impregnacji w przeciwieństwie na przykład do drewna. Kamienne blaty są twarde, odporne na zarysowania i pękanie. Materiał ten bez żadnego uszczerbku może przetrwać nawet kilkadziesiąt lat. To doskonała alternatywa dla łatwo niszczącego się drewna czy laminatu. W przeciwieństwie do tych materiałów kamień jest w pełni odporny na wodę, można z niego wykonać nawet wtopiony w blat zlew. Na większości kamieni bez przeszkód można również stawiać gorące garnki – kamienie są ognioodporne, nie odbarwiają się i nie niszczą pod wpływem ciepła.
Blat kuchenny z kamienia ma też kilka minusów, z których warto zdawać sobie sprawę, decydując się na to rozwiązanie w swojej kuchni. Po pierwsze, niektóre kamienie wymagają specjalnego traktowania – to takich należy naturalny marmur, który może się odbarwiać pod wpływem ciepła i kwaśnych cieczy, i który trzeba często impregnować, by zachował ładny wygląd. Wybierając blat kuchenny kamienny trzeba więc uważnie dopasować rodzaj kamienia. Druga kwestia to cena. Kamienie są droższe niż laminat, fornir czy drewno. Wysoka cena wynika z ich szlachetności i trwałości. Zależy od rodzaju wybranego kamienia, wymiarów, wykończenia. Blat kuchenny kamienny będzie wymagał również fachowego montażu – jest ciężki i wymaga docięcia na miejscu, jeśli chodzi o otwory na zlew czy płytę indukcyjną lub kuchenkę gazową.
Artykuł Partnera