Szklanka do piwa to szerokie szkło gastronomiczne na nóżce, w którym serwuje się kraftowe i niestandardowe piwa. Kufel jest prosty lub lekko rozszerza się u góry, czasem jest to wielki i ciężki kubeł z rączką. Oba rodzaje szkła są podstawą wyposażenia każdego baru. Na https://agusto.pl/383-szklanki-i-kufle-do-piwa znajdziesz te oraz inne rodzaje szkła gastronomicznego, jakie należy zakupić, otwierając biznes w tej branży. Na Agusto.pl kupisz również wysokiej jakości szkło kryształowe shott-zwiesel, które jest znane na całym świecie.
Żaden bar nie może sprawnie funkcjonować bez kieliszków do wina. Pamiętaj, że w zależności od tego, jaki rodzaj tego trunku chcesz podawać, inaczej będzie wyglądać kieliszek. Czerwone podawaj w szkle na dłuższym słupku. Wino deserowe lepiej smakuje w szkle zwężanym u góry.
Margarita to obecnie bardzo popularny drink. Jest niskokaloryczny, dlatego doceniają ją głównie panie. Aby zachować wszystkie walory smakowe tego trunku warto mieć pod ręką kieliszki do margarity. Są to wysokie, ale płytkie naczynia z dużym rondem, które należy maczać w cukrze lub soli. Bez tego, drink nie może nazywać się margaritą.
Kieliszki do martini również są wysokie i płytkie. Nie są one jednak zaokrąglone, lecz kielich przypomina literę „V”. Dzięki takiemu wyglądowi, picie wytrawnego martini sprawia dużo większą rozkosz, gdyż smak odpowiednio rozchodzi się po języku i nie da się dzięki temu szybko spożyć płynu, lecz delikatnie się go sączy.
Na wyjątkowe okazje zawsze należy mieć zapas kieliszków do szampana. Jest to szkło przypominające kieliszki do wina czerwonego bądź deserowego, jednak jest lżejsze i ma bardzo wąską i długą szyjkę. Dzięki takiemu wyglądowi bąbelki trunku nie ulatniają się za szybko i można dłużej rozkoszować się orzeźwiającym smakiem.
Szoty to po kolorowych drinkach najczęściej zamawiany rodzaj alkoholu. Te do wódki będą przypominać walec i będą dłuższe a do tequili najlepiej wybrać te o bardziej pękatych kształtach. Nie jest to jednak obowiązek i oba rodzaje sprawdzą się przy podawaniu obu rodzajów alkoholu.
Proste i długie szklanki służą do podawania napojów bezalkoholowych. Mimo tego, że bar trudni się gównie przygotowaniem drinków i podawaniem alkoholi, należy zawsze mieć pod ręką zwykłe szklanki. Czasem klienci proszą o wodę lub dodatkowy sok.
Szklanki do whisky muszą być ciężkie i grube. Odpowiedni jest zarówno walcowaty, równy kształt, jak i taki lekko rozszerzany u góry. Mogą być zdobione, ale świetnie sprawdzą się i te minimalistyczne.
Rodzajów szkła gastronomicznego jest bardzo wiele. Warto mieć odpowiednie szklanki do podawania wszystkich oferowanych trunków, tylko wtedy zapewnisz odpowiednie doznania smakowe swoim klientom.
Artykuł Partnera