17 listopada, w remizie OSP w Lachowicach, odbyła się kolejna, XVIII już edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych "O Złotą Warzechę". Tym razem kulinarny motyw przewodni imprezy był szczególnie związany z naszym podbabiogórskim regionem, ponieważ na konkursowych stołach królowały potrawy z baraniny i jagnięciny, będących z dawien dawna jedną z głównych potraw mięsnych spożywanych przez mieszkańców tych ziem, i szerzej, całych Karpat.
Wszystkich gości przybyłych do Lachowic na ten corocznie organizowany konkurs kulinarny powitali: starosta Józef Bałos, gospodarz stryszawskiej gminy Rafał Lasek i dyrektorka Gminnego Ośrodka Kultury Renata Chudzik, a pozdrowienia i podziękowania dla uczestników skierowali ze sceny również senator RP Andrzej Pająk i prezes Małopolskiej Izby Rolniczej Ryszard Czaicki.
W sobotnim konkursie wzięło udział piętnaście Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń z terenu powiatu suskiego, swój stół przygotowała także - jak co roku - reprezentacja Zespołu Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej. Z ciężkim zadaniem oceny zaprezentowanych potraw i napitków zmierzyły się dwie komisje konkursowe. W skład pierwszej z nich, oceniającej potrawy, wchodzili: Krzysztof Kołacz - Sekretarz Powiatu Suskiego (przewodniczący komisji), Elżbieta Paradowska - nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego, Alicja Lenart – nauczyciel, specjalista żywienia zbiorowego oraz Władysława Kulak – plastyk, regionalista. Drugą komisję, mającą za zadanie ocenić nalewki, pracowała w składzie: Andrzej Peć - etnograf, członek Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry”, prof. Tadeusz Paleczny – regionalista, kulturoznawca, członek Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry”, Marcin Leśniakiewicz - przewodnik turystyczny, historyk i regionalista, Dariusz Gorycki - przedstawiciel Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Suchej Beskidzkiej, Leszek Gołębski oraz Krzysztof Kida.
Po długich i burzliwych obradach komisje ostatecznie przyznały następujące nagrody i wyróżnienia:
Kategoria - potrawy typowo regionalne:
I miejsce: Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą
II miejsce: KGW "Zawojanki" - za kwaśnicę z baraniną
III miejsce: KGW Hucisko-Pewelka - za udziec barani w kapuście
wyróżnienie: Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami
Kategoria - potrawy współczesne oparte na tradycjach regionalnych:
I miejsce: KGW Stryszawa Dolna - za klopsiki z jagnięciny z fasolą "Jaś"
II miejsce: KGW Baczyn - za gołąbki z pęczakiem i baraniną
III miejsce (ex aequo): Stowarzyszenie "Nasza Skawica" - za pieczeń baranią na dziko oraz KGW "Zawojanki" za pieczeń baranią nadziewaną szynką
wyróżnienie: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za pieczeń baranią z żurawiną
Kategoria - nalewki:
I miejsce: KGW Targoszów - za nalewkę poziomkową
II miejsce: Zembrzyckie KG "Mioduszyna" - za "Cyconkę"
III miejsce (ez aequo): Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego "Skarbiec Suski" - za "Łzy świeszcza" oraz KGW Baczyn - za nalewkę różaną
Ponadto wyróżnienie za estetykę podania potraw i nalewek przyznano Zespołowi Szkół im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej.
Laureaci konkursu otrzymali nagrody pieniężne, zdobywcy pierwszych miejsc odebrali symboliczne Złote Warzechy, a dyplomy i pamiątkowe warzechy otrzymały także pozostałe grupy, które przygotowały suto zastawione smakołykami stoły: KGW Bystra Podhalańska, KGW „Swojska Gromada” Juszczyn, KGW Kurów, KGW „Lubniczanki” Lachowice, Strażackie Koło Gospodyń Maków Podhalański, Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna” i Stowarzyszenie „Nasza Wieś Śleszowice”.
Oprawę muzyczną imprezy zapewniły kapele: "Spod Jałowca" i "Mała Ziemia Suska", a regionalny koloryt całości dopełnił udział członków "Bractwa Zbójników spod Babiej Góry".
Organizatorem XVIII Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami: Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej, Urząd Gminy w Stryszawie i OSP Lachowice. Zakup jagnięcego mięsa, które zostało przekazane poszczególnym grupom na przygotowanie potraw konkursowych, sfinansowany został ze środków Małopolskiej Izby Rolniczej.