Opublikowane na Powiat Suski Wiadomości: Sucha Beskidzka 24, Zawoja, Maków Podhalański, Jordanów, Stryszawa (https://www.powiatsuski24.pl/)

Szałwia hiszpańska i jej właściwości

Coraz częściej odkrywamy rośliny, które znane były od wieków, ale mało popularne w Europie. Jedną z nich jest szałwia hiszpańska. Jej właściwości odkryli i docenili Indianie Ameryki Południowej. Obok fasoli i kukurydzy była najczęściej używaną rośliną do sporządzania codziennych posiłków.

Wartości odżywcze szałwii hiszpańskiej

Tak naprawdę to właściwości odżywcze posiadają nasiona szałwii hiszpańskiej powszechnie nazywane chia (siła). Są niewielkie i czarne, chłoną dużo wody (podobnie jak len). Te niepozorne nasiona kryją w sobie ogromne bogactwo, trudno znaleźć inną roślinę, która mogłaby dorównać im składem. W 100 g chia znajduje się:


Największą jednak zaletą nasion chia jest ich bogata zawartość minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Szczególnie duża zawartość wapnia, żelaza, magnezu i potasu pozytywnie wpływa na nasz stan zdrowia.

Nasiona Chia Bio 1 kg - 35 zł - kupisz w sklepie Ekoflos.pl


Nasiona chia i ich działanie zdrowotne


Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że działanie nasion chia jest wszechstronne i ma wpływ na funkcjonowanie wielu organów.

Przede wszystkim duża zawartość omega 3 i przeciwutleniaczy ma ogromne znaczenie dla zwalczania wolnych rodników i spowalniania procesu starzenia się. Znacznie ważniejsze są właściwości antynowotworowe chia potwierdzone przez badania amerykańskie. Nasiona zapobiegają zachorowaniu na raka piersi i szyjki macicy.

Szałwia amerykańska pozytywnie wpływa na pracę serca, zapobiega miażdżycy i chorobie wieńcowej, wyrównuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi.


Bardzo ważne jest działanie nasion chia na mózg i układ nerwowy. Zwiększa pamięć, koncentrację, obniża napięcie nerwowe, łagodzi objawy depresji i ma duże znaczenie w profilaktyce choroby Alzheimera.


Chia jest czysta ekologicznie
i nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie bezglutenowej oraz jako naturalne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasiona chia są łatwe w użyciu, nie trzeba ich mielić ani moczyć. Można dodawać je do wszelkiego rodzaju potraw, ponieważ ich smak jest neutralny.

Artykuł Partnera

Adres źródła: https://www.powiatsuski24.pl/polecamy/szalwia-hiszpanska-i-jej-wlasciwosci/xa3