Tak naprawdę to właściwości odżywcze posiadają nasiona szałwii hiszpańskiej powszechnie nazywane chia (siła). Są niewielkie i czarne, chłoną dużo wody (podobnie jak len). Te niepozorne nasiona kryją w sobie ogromne bogactwo, trudno znaleźć inną roślinę, która mogłaby dorównać im składem. W 100 g chia znajduje się:
- białko – 16,54 g,
- tłuszcze – 30,74 g,
- węglowodany – 42,12 g,
- błonnik – 34,4 g,
- witamina B1 – 0,620 mg,
- witamina B2 – 0,170 mg,
- witamina B3 (PP) – 8,830 mg,
- witamina C, A, E,
Największą jednak zaletą nasion chia jest ich bogata zawartość minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Szczególnie duża zawartość wapnia, żelaza, magnezu i potasu pozytywnie wpływa na nasz stan zdrowia.
Nasiona Chia Bio 1 kg - 35 zł - kupisz w sklepie Ekoflos.pl
Nie będzie przesady w stwierdzeniu, że działanie nasion chia jest wszechstronne i ma wpływ na funkcjonowanie wielu organów.
Przede wszystkim duża zawartość omega 3 i przeciwutleniaczy ma ogromne znaczenie dla zwalczania wolnych rodników i spowalniania procesu starzenia się. Znacznie ważniejsze są właściwości antynowotworowe chia potwierdzone przez badania amerykańskie. Nasiona zapobiegają zachorowaniu na raka piersi i szyjki macicy.
Szałwia amerykańska pozytywnie wpływa na pracę serca, zapobiega miażdżycy i chorobie wieńcowej, wyrównuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi.
Bardzo ważne jest działanie nasion chia na mózg i układ nerwowy. Zwiększa pamięć, koncentrację, obniża napięcie nerwowe, łagodzi objawy depresji i ma duże znaczenie w profilaktyce choroby Alzheimera.
Chia jest czysta ekologicznie i nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana w diecie bezglutenowej oraz jako naturalne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nasiona chia są łatwe w użyciu, nie trzeba ich mielić ani moczyć. Można dodawać je do wszelkiego rodzaju potraw, ponieważ ich smak jest neutralny.
Artykuł Partnera