To będzie wielka atrakcja dla turystów. Zapach chleba unoszący się w Skansenie w Sidzinie.
Kolejne prace skupiały się wokół wyważenia koła młyńskiego, oczyszczenia koryta potoku przepływającego przez teren skansenu oraz uregulowania jego biegu, tak aby zapewnić dopływ na koło młyńskie takiej ilości wody, która wprawi go w ruch i sprawi, że młyn w starodawny sposób zamieni ziarna w mąkę.
Kiedy już można było wsłuchać się w miarowy stukot koła młyńskiego, przystąpiono do realizacji prac wewnątrz budynku młyna. Koniecznym okazało się dostosowanie i uregulowanie starych kół napędowych, wykonanie przekładni, wałów napędowych wraz z pełnym oprzyrządowaniem oraz zakup i montaż pasów transmisyjnych. Elementy te zostały należycie zabezpieczone przed zniszczeniem. Naprawiono także „trzepak” do mąki oraz wykonano nowy wał, służący do oczyszczania mąki.
„Tchnięcie życia” w zabytkowy młyn było marzeniem wielu osób związanych z skansenem, przyjaciół gminy a nawet turystów odwiedzających muzeum. Spełnienie tego marzenia nie byłoby możliwe, gdyby nie wsparcie jakie okazane zostało ze strony Fundacji PZU, która zainteresowała się projektem i postanowiła go sfinansować.
Gdy tylko zima zakończy swe podboje i pogoda dopisze, pracownicy skansenu zapraszają wszystkich zainteresowanych do obejrzenia rezultatów prac oraz do udziału w organizowanych warsztatach. Na pewno będzie to świetna zabawa!
źródło: UG Bystra-Sidzina
Reklama