Opublikowane na Powiat Suski Wiadomości: Sucha Beskidzka 24, Zawoja, Maków Podhalański, Jordanów, Stryszawa (https://www.powiatsuski24.pl/)

Kwas askorbinowy i jego właściwości

Witamina C (kwas askorbinowy) to najpopularniejsza z witamin. Niestety organizm ludzki jej nie wytwarza, musimy więc dostarczać jej w pożywieniu lub w suplementach.

Zapotrzebowanie na witaminę C

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C uzależnione jest od wieku, płci i wysiłku fizycznego:


Jest to zapotrzebowanie zgodne z normami żywieniowymi, w rzeczywistości jest ono znacznie większe i przyjmuje się, że dla osób zdrowych wynosi ono od 500 do 1000 mg na dobę, natomiast osoby w okresie infekcji, rekonwalescencji, palacze, sportowcy powinni przyjmować od 1000 do 3000 mg dziennie.


Jedząc regularnie warzywa i owoce
bez problemu można dostarczyć organizmowi potrzebnych ilości witaminy C. Wbrew obiegowej opinii to nie owoce cytrusowe zawierają najwięcej kwasu ascorbinowego. W 100 g cytryny jest go zaledwie 40 mg. Najbogatszym źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży, w 100 g jest jej aż 1800 mg. W dalszej kolejności są rokitnik, czarna porzeczka, natka pietruszki, ziemniaki, warzywa kapustne, kalafior, brokuł.

Przedawkowanie witaminy C właściwie jest niemożliwe, gdyż zdrowy organizm wydala jej nadmiar wraz z moczem. Niektóre osoby mają jednak problemy z pozbyciem się jej nadmiaru i wtedy mogą wystąpić objawy jej przedawkowania – biegunka, wysypka, w nerkach mogą odkładać się szczawiany i moczany. Wystarczy przestać zażywać witaminę C, by wszystko wróciło do normy.

Fot. Witamina C liposomalna (Źródło: sklep.kenayag.com.pl)


Właściwości witaminy C


Kwas askorbinowy
odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie. Przede wszystkim wpływa na jego system odpornościowy, wzmacnia naczynia krwionośne, układ kostny, obniża ciśnienie, spowalnia proces starzenia się (zwalcza wolne rodniki), wspomaga leczenie chorób nowotworowych. Niedobór witaminy C objawia się:


Witamina C lewoskrętna


Wielu producentów suplementu witaminy C reklamuje swoje produkty jako suplement witaminy C lewoskrętnej, która ma być znacznie lepsza niż tradycyjna witamina C 9prawoskrętna). Tymczasem prawda jest taka, że nie ma witaminy C lewo i prawoskrętnej. Jest tylko jedna witamina C, czyli kwas askorbinowy określany czasem jako kwas L-ascorbinowy. Litera L odnosi się do izomeru w konfiguracji względnej i nie ma nic wspólnego z lewoskrętnością i właściwościami witaminy C. Całe zamieszanie zostało wykorzystane w celach marketingowych i wiele osób wierzy w niezwykłe właściwości „innej” witaminy C.

Artykuł Partnera

Adres źródła: https://www.powiatsuski24.pl/polecamy/kwas-askorbinowy-i-jego-wlasciwosci/x7v