Po raz kolejny w Makowie Podhalańskim odbyło się prawdziwe święto miodu i pszczół. Na to wyjątkowe wydarzenie przybyły tłumy, które chętnie próbowały i porównywały cenny nektar z różnych pasiek.
Na przybyłych gości do Makowa Podhalańskiego czekało wiele atrakcji dla duszy i ciała. Można było nabyć różne rodzaje miodów tj. lipowy, rzepakowy, wrzosowy i gryczany od wystawców z całego regionu. Śmiało można powiedzieć, że makowskie Święto Miodu stało się tradycją regionu. Licznie zgromadzona publiczność mogła wysłuchać koncertu oraz obejrzeć fantastyczny występ grupy baletowej. Nie zapomniano o cennych pszczołach, które są bardzo ważne dla naszego ekosystemu.
Kupując polski miód wspierasz pszczelarzy w prowadzeniu pasiek zapewniając pszczołom opiekę. W zamian otrzymujesz zdrowy, pełnowartościowy produkt i pomagasz pszczołom zapylić więcej sadów. Sam miód jest wskazany np. przy alergiach. W swoim składzie zawiera zestaw różnorodnych pyłków, przez co działa uodparniająco. W składzie miodu dominują cukry proste – glukoza i fruktoza, które są wchłaniane w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Tam, w zależności od potrzeb są przetwarzane w energię lub odkładane w wątrobie w postaci glikogenu. Cukry proste biorą udział w detoksykacji, obniżają działanie alkoholu czy nikotyny oraz chronią przed działaniem zanieczyszczonego środowiska. Łagodzi również nerwy. Jest zalecany jako wsparcie przy leczeniu nerwic i depresji czy bezsenności.