Jak wygląda „Telewizja od kuchni”? Na to pytanie odpowiedzi mogą udzielić uczestnicy obchodów jubileuszu 55-lecia telewizji Kraków. Impreza była także doskonałą okazją do promocji naszego regionu.
W pierwszy wrześniowy weekend w ramach Dnia Otwartego TVP 3 Kraków gospodynie z naszego regionu odwiedziły siedzibę telewizji w krakowskich krzemionkach i wzięły udział w III Konkursie Małopolskich Potraw i Wyrobów Regionalnych. Efekty pracy kół gospodyń oceniali telewidzowie w plebiscycie pod nazwą „Telewizja od Kuchni”. Goście zwiedzający telewizyjne studia chętnie zatrzymywali się przy naszych stoiskach, gdzie mogli skosztować tradycyjnych potraw m.in. suskiego pasztetu "wielkopostnego" z żurawiną czy pierożków suskich z barszczem oraz podziwiać rękodzieło naszych artystów.
Wizyta w siedzibie krakowskiej telewizji była nie tylko doskonałą promocją tradycji kulinarnych naszego regionu, ale także okazją do przyjrzenia się pracy dziennikarzy i realizatorów programów. Tegoroczny Dzień Otwarty TVP3 Kraków był połączony z obchodami jubileuszu 55-lecia telewizji oraz 50-lecia istnienia „Kroniki” Telewizji Kraków, a także 25-lecia powstania Stowarzyszenia Gmin i Powiatów Małopolski. Sympatycy stacji oprowadzani przez prezenterów i dziennikarzy mogli zwiedzić studia i plany filmowe, rekwizytornię oraz wiele innych pracowni, w których powstają programy Telewizji Kraków.
źródło: UM Sucha Beskidzka