Jest cale mnóstwo „cudownych” diet, które obiecują zrzucenie nawet kilkunastu kilogramów w ciągu miesiąca. Dieta Dukana, kapuściana, mordercze głodówki. Rzeczywiście efekty są szybkie, ale jeszcze szybciej następuje efekt jo jo, dodatkowo są niezdrowe dla organizmu.
Piperyna i jej właściwości:
To substancja znajdująca się w wierzchniej warstwie owoców pieprzu czarnego, zielonego, czerwonego i białego, ale najczęściej pozyskiwana jest z pieprzu czarnego. Przeprowadzone badania potwierdziły wpływ piperyny na odchudzanie. Przede wszystkim skutecznie zmniejsza ilość tłuszczu w komórkach ułatwiając jego zamianę na mięśnie, nie pozwala także na powstawanie nowych komórek tłuszczowych.
Piperyna działa także na układ trawienny. Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych trzustki. Dzięki temu pokarm jest łatwiej przyswajalny a lepsze ukrwienie ścian żołądka ułatwia przenikanie cennych składników do krwi i limfy. Piperyna ułatwia wchłanianie niektórych substancji odżywczych (witaminy C, beta karotenu, aminokwasów).
Preparaty zawierające 95% ekstraktu piperyny stają się coraz powszechniej stosowane przy odchudzaniu. Przede wszystkim są całkowicie naturalne i nie powodują skutków ubocznych. Sam proces przebiega stosunkowo wolno (ok. 5 kg w ciągu miesiąca), ale jest trwały i nie wywołuje efektu jo jo. Dodatkową zaletą jest możliwość stosowania także przez osoby, które nie są aktywne fizycznie i prowadzą siedzący tryb życia.
Inne właściwości piperyny
Dotychczas przeprowadzone badania potwierdziły znacznie szersze zastosowanie tej substancji. Niektóre badania jeszcze trwają i przechodzą fazę testową, ale ich wyniki są bardzo obiecujące. Piperyna może być stosowana w leczeniu:
Dodatkowo piperyna wspomaga wchłanianie niektórych leków, pobudza zdolności poznawcze mózgu, oczyszcza organizm, ma działanie przeciwnowotworowe, zwiększa odporność organizmu.
Artykuł Partnera