Dietoprofilaktyka, to najmniej inwazyjna a tym samym najbardziej skuteczna forma prewencji chorób cywilizacyjnych. W przypadku podwyższonego cholesterolu zwiększone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w tym miażdżycy stanowi główny powód jego redukcji. Dieta powinna obfitować w składniki hipercholesterolemiczne takie jak antyoksydanty, fitosterole roślinne, błonnik pokarmowy czy kwasy omega-3. Zastosowanie tych zaleceń w praktyce ułatwi poniższy spis produktów:
Włączenie produktów obniżający poziom cholesterolu to jedna strona medalu. Aby stosowana dietoprofilatyka przynosiła oczekiwane rezultaty istotna jest eliminacja produktów stanowiący jedną z głównych przyczyn powstawania hipocholesterolemii. Przede wszystkim należy całkowicie zredukować produkty obfitujące w utwardzony tłuszcz roślinnych, a więc margaryny, ciastka, ciasta czy krakersy. Pod lupą są również tłuste mięsa (boczek, smalec) i nabiał (ser żółty, twaróg).
Osoby z hipercholesterolemią często charakteryzują się zwiększoną masą ciała, dlatego dołączenie aktywności fizycznej skutecznie wpływa na unormowanie poziomu cholesterolu, a tym samym poprawę ogólnej jakości zdrowia i sylwetki. Jak widać, działania farmakologiczne nie muszą być koniecznością, osłabiającą nasze zdrowie, w tym wątrobę.
Dietetyk online - sprawdź innowacyjny program dietetyczny, który ułatwi Ci zarządzanie planem żywieniowym.
Artykuł Partnera