Halloween to dzień szkieletorów, potworów i mumii, ale też dobrej zabawy i... cukierków. W cenie są również pyszne ciasta i ciasteczka, oczywiście w klimacie i z odpowiednią dekoracją. Czymże byłyby halloweenowe przysmaki bez oplatających je pajęczych sieci, łypiących z nich gałek ocznych czy kiwających na nas paluchów wiedźmy? Jak w prosty sposób wykonać takie "przerażające" słodkie ozdoby? Mamy na to kilka sposobów:
Ciasto pajączek jest dziecinnie proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo w klimacie Halloween. Czekoladowe ciast jest miękkie i puszyste, w środku znajdujemy owocowe "robaczki" i "muszki", a na wierzchu pajęcza sieć. Sprawdź przepis.
Bloody eyes czyli krwawe ślepia to jeden z ulubionych motywów haloweenowych. Można je przygotować w formie małych przekąsek na jeden kęs lub większych deserów. Można nimi też ozdabiać babeczki i ciasta. Sprawdź przepis.
Ciasto mózg to bardzo oryginalny deser na Halloween. Przygotowuje się je na bazie velvet cake bub z czekoladowego biszkoptu, a wierzch ozdabia charakterystycznie uformowaną masa plastyczną. Przygotowanie ciasta jest dość czasochłonne, ale przecież Halloween jest tylko raz w roku. Sprawdź przepis.
Czarne ciasto nie potrzebuje żadnych dekoracji, żeby stać się idealnym halloweenowym przysmakiem, bo jest... czarne. Sprawdź jak je zrobić.
Paluszki wiedźmy to smaczne ciasteczka, na które mało kto ma chęć. Wyglądają naprawdę przerażająco, ale przecież to na Halloween. Sprawdź przepis.
Ciasteczka dyniowe z dodatkiem musu dyniowego, są miękkie i delikatne. Smakują każdemu. Są łatwe do wykonania i można je dowolnie ozdabiać. Sprawdź przepis.
Pumpkin bread to popularny w USA rodzaj półsłodkiego ciasta z dyni wypiekanego w keksówce, które tradycyjnie przygotowuje się na Halloween. Sprawdź przepis.
Czerwone ciasto to deser w sam raz na Halloween, my proponujemy tym razem roladę z red velvet. Sprawdź przepis.
"Straszne" duszki z bezy różnią się tylko czasem pieczenia w stosunku do tradycyjnej bezy. Przepis na bezowe duszki na szczęście jest łatwy, a co najważniejsze bezy można przygotować wcześniej. Sprawdź przepis.
Źródło: Beszamel.pl