Piąta edycja plebiscytu dobiegła końca. Wzięło w niej udział blisko 600 restauracji z 15 regionów Polski, spośród których wyłoniono 19 laureatów. Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku.
W piątej edycji plebiscytu konsumenckiego „Najlepsza Restauracja 2024” wzięło udział niemal 600 restauracji z 15 regionów. Konsumenci, biorąc pod uwagę smak dania, obsługę oraz atmosferę panującą w lokalu, głosowali na wybrane restauracje, poprzez kliknięcie symbolu korony na stronie internetowej programu. Miejsca, które otrzymały największą liczbę koron, zdobyły tytuł Najlepszej Restauracji 2024 programu Polskie Skarby Kulinarne i zostały zaprezentowane wyjątkowym albumie pt. „Kulinarna podróż po Polsce”, wydanym przez sieć hurtowni MAKRO Polska. Wyłoniono 19 laureatów.Z naszego regionu na liście laureatów znalazła się Karczma Tabakowy Chodnik. Decyzją konsumentów zajęła w plebiscycie wysokie drugie miejsce w kategorii Zakopane i Podhale.
„Poszukujemy najlepszych smaków kuchni polskiej” – mówi Magdalena Figurna, menadżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska. „Głównym celem zarówno plebiscytu, jak i programu Polskie Skarby Kulinarne jest budowanie świadomości na temat rodzimej kuchni oraz wsparcie i docenienie lokalnych restauracji. Wyboru zwycięzców dokonują konsumenci, którzy oprócz dań oceniają także obsługę lokalu” – dodaje.
Uroczyste wręczenie nagród odbyło się 11 czerwca w Winnicy Adoria na Dolnym Śląsku. Wydarzenie cieszyło się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział ponad 100 uczestników.
Polskie Skarby Kulinarne to przede wszystkim program edukacyjny, którego celem jest zwiększanie świadomości Polaków w temacie kulinarnej tradycji naszego kraju. Poprzez program MAKRO Polska chce przede wszystkim pokazać i uświadomić konsumentom, jak wyjątkowa i bogata w różnorodne smaki i przepisy jest rodzima kuchnia polska.
Źródło: PAP MediaRoom
Foto: Tabakowy Chodnik