Bywa, że wzrastający łan zboża, zaczyna się pochylać – mówi się wtedy o jego wyleganiu. Może być to spowodowane czynnikami genetycznymi, meteorologicznymi (np. intensywnymi opadami deszczu), agrotechnicznymi lub chorobami roślin.
Kiedy dojdzie do wylegania zboża:
Wyleganie zbóż może oznaczać znaczne straty dla gospodarstwa. Właśnie dlatego coraz więcej rolników decyduje się na stosownie antywylegacza. Więcej o tym preparacie dowiesz się ze strony https://www.syngenta.pl/blog/srodki-ochrony-roslin/herbicydy/zabiegi-antywylegaczem-standard-czy-rzadkosc-w-ochronie-zboz.
Na wyleganie narażone są zboża z długim i cienkim źdźbłem. Antywylegacz to preparat, który zmienia budowę rośliny, tak aby nie zagrażało jej pochylanie się w kierunku gruntu.
Stosowanie regulatorów wzrostu sprawia, że zboża są krótsze i sztywniejsze. Rośliny o takim pokroju są mniej narażone na wyleganie – nawet wtedy, gdy warunki pogodowe są niesprzyjające, a grunt był obficie nawożony azotem. Ponadto dowiedziono, że zasilanie gleby regulatorami wzrostu ogranicza ryzyko porażenia zbóż chorobami i wpływa na lepsze ukształtowanie ich systemu korzeniowego.
Antywylegacze to środki stworzone z myślą o tym, aby rośliny były silniejsze, mocniej osadzone w gruncie i odporne na czynniki, które mogą spowodować ich wyleganie. Ich stosowanie to sposób na obfite i lepszej jakości plony – oznacza to większe zyski dla gospodarstwa.
Artykuł Partnera