Opublikowane na Powiat Suski Wiadomości: Sucha Beskidzka 24, Zawoja, Maków Podhalański, Jordanów, Stryszawa (https://www.powiatsuski24.pl/)

Prawdziwe niebo w gębie! Poznaj 2 proste przepisy na dania z makaronem tagliatelle w roli głównej

Włosi kochają makarony. To fakt znany powszechnie tak bardzo, że również i inne narodowości postanowiły przekonać się, co kryje w sobie pasta ze słonecznej Italii. Z całą pewnością możemy powiedzieć, że w daniach z makaronem zakochał się cały świat – nie wyłączając oczywiście Polaków. Uwielbiamy je za prostotę wykonania i głębię ukrytych w nich smaków. Dlatego też dzisiaj postanowiliśmy podzielić się z Tobą dwoma sprawdzonymi przepisami na pyszne potrawy, w których prym wiedzie jeden z najpopularniejszych włoskich makaronów – tagliatelle.

Tagliatelle z kurkami – idealna potrawa na jesienny stół!

Jesień i sezon grzybowy rozpoczęły się już w pełni. Gdy dni robią się coraz krótsze, a pogoda nas nie rozpieszcza, warto poprawić sobie humor pysznym daniem, do którego wykorzystamy sezonowe składniki. Chodzi nam oczywiście o kurki, które możesz samodzielnie pozbierać w lesie lub kupić na targu czy w sklepie. W połączeniu ze smakowitymi wstążkami makaronu tagliatelle i śmietaną będą smakować wprost wybornie. Czego będziesz więc dokładnie potrzebować?

– makaron tagliatelle dobrej jakości – właśnie taki znajdziesz np. w ofercie e-sklepu https://clickitalia.pl/pl/p/Makaron-jajeczny-ORGINALE-Felicetti-Tagliatelle-allUovo-500g-/144,

– ok. 200 g kurek,

– 1 cebula,

– 2 ząbki czosnku,

– 200 ml śmietany 12%,

– natka pietruszki,

– sól i pieprz do smaku,

– łyżka klarowanego masła lub trochę oliwy.

Wykonanie potrawy jest bardzo proste – jak na włoską kuchnię przystało. Na początku ugotuj makaron w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na patelni z tłuszczem. Następnie dodaj kurki i trochę podsmaż. Dolej do grzybów śmietanę i dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec dodaj na patelnię ugotowane tagliatelle i wymieszaj z sosem i posiekaną natką pietruszki.

Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi – propozycja idealna dla fanów owoców morza

Wstążki makaronu tagliatelle doskonale komponują się z pysznymi krewetkami. Nic dziwnego – w końcu owoce morza to, tak jak pasta, jeden z filarów kuchni włoskiej. Z pewnością warto spróbować przygotować to danie w swoim domu. Jest to bardzo proste! Będziesz potrzebować wyłącznie:

– makaronu tagliatelle,

– 300 g krewetek,

– 150 ml śmietanki 30%,

– 150 g pomidorków koktajlowych,

– 2/3 łyżek przecieru pomidorowego,

– 2 ząbków czosnku,

– natki pietruszki,

– łyżki lub dwóch oliwy,

– soli i pieprzu do smaku.


Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni zeszklij czosnek, dolej śmietanki i przecieru pomidorowego. Wszystko chwilę pogotuj. Następnie wrzuć krewetki, które uprzednio należy rozmrozić w zimnej wodzie przez 15 min oraz pomidorki koktajlowe. Całość dopraw. Do następnego etapu przejdź, gdy owoce morza zmienią kolor na różowy i lekko zawiną się do środka. Gdy tak się stanie, na patelnię należy wrzucić makaron oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem wymieszać.

Smacznego!



Artykuł Partnera

Adres źródła: https://www.powiatsuski24.pl/polecamy/prawdziwe-niebo-w-gebie-poznaj-2-proste-przepisy-na-dania-z-makaronem-tagliatelle-w-roli-glownej/uxs