W trakcie obchodów 30-lecia Gminy Bystra-Sidzina dzięki nieformalnej grupie „Poszukiwacze zapomnianych smaków”, w skład której wchodzą m.in. Panie: Janina Szewczyk, Bogumiła Łazarz, Zofia Skupień, Wiesława Jaromin, Anna Zembol, Władysława Łacek, Maria Syrek-Kościelniak, Maria Moćko, Zofia Ryś, Helena Skupień, Anna Chorąży, Krystyna Sroka odbyła się degustacja lokalnych secjałów.
Na degustacji podano dania przygotowane według przepisów naszych babć i prababć. Skosztować można było wyborne placki z blachy z różnymi dodatkami, wyśmienitą zupę z sałaty, znakomite kluski „Bulate”, chleb z pysznym swojskim smalcem i ogórkami kiszonymi, mistrzowską buktę sidzińską, czarny placek i kołacz bystrzański.
Wszystko w ramach projektu „Kuchenne historie”, który Panie realizują ze środków „Działaj Lokalnie” dzięki programowi PAFW realizowany przez ARFP i ODL, który ma na celu aktywizowanie lokalnych społeczności wokół różnych celów o charakterze dobra wspólnego i przyczynianie się do budowania kapitału społecznego, którego lokalnym ośrodkiem jest Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia.
W ramach projektu ukazał się również „Przepiśnik dla przyszłych pokoleń. Stare przepisy do naszej misy”, w którym znalazły się przepisy użyczone przez doświadczone gospodynie z Gminy Bystra-Sidzina.
źródło: GOKPTiS