Atmosfera gęstnieje
- - Szklanka mleka
- - 1 x banan
- - Łyżka nasion chia
Wyjmij z lodówki dobrze schłodzone mleko, obierz banana ze skóry i odetnij jego końcówki. Odmierzoną ilość mleka wlej do wysokiego naczynia, dorzuć pokrojony owoc, następnie zblenduj składniki. By urozmaicić konsystencję napoju, dodaj na koniec nasiona chia, które sprawią, że całość się zżeluje. Możesz albo najpierw zalać je wodą (na łyżkę nasion, 2 łyżki wody), by napęczniały i następnie dodać do koktajlu, albo wsypać je do całości i dać im chwilę z bananowym mlekiem. Taka pożywna mieszanka może z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie.
Zielono mi
- - 1 x kiwi
- - Garść liści jarmużu
- - Pół wyciśniętej cytryny
- - 1 x wyciśnięta czerwona pomarańcza
- - zimna woda
To bogaty w witaminę C koktajl, który zwiększy Twoją odporność. W okresie letnim, gdy często przemieszczamy się między klimatyzowanymi pomieszczeniami a upalnym dworem, bardzo łatwo o przeziębienia. Obierz więc kiwi, przekrój je, dodaj jarmuż i wyciśnij ostatnie soki z cytryny oraz pomarańczy, dolej też wody wedle uznania, następnie całość zblenduj – i zadbaj o swoje zdrowie.
Czerwienię się
- - 3 łyki malin
- - Garść miąższu z dojrzałego arbuza
- - Pół wyciśniętej cytryny
- z- imna woda
Arbuz w wersji płynnej? Czemu nie! Doskonale gasi pragnienie, ale i doskonale uzupełnia niedobór elektrolitów w organizmie, a dzięki swoim przeciwutleniaczom zapobiega starzeniu się skóry i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Uważać na niego powinny tylko osoby z cukrzycą, ponieważ – choć jest niskokaloryczny – zawiera w sobie dużo cukrów prostych. Maliny można przesiać przez sito, jeżeli nie lubimy czuć ich ziarenek pod językiem. Arbuza należy pozbawić pestek i zblendować z resztą składników. Tak przygotowany koktajl najlepiej jest podawać z kostkami lodu.
Egzotycznie
- - 1 x duże dojrzałe mango
- - 1 x brzoskwinia
- - 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
- - pół szklanki mleka
- - łyżeczka miodu
Ten koktajl to wariacja na podstawie indyjskiego Mango Lassi. Owoce należy obrać i oczyścić z pestek, a następnie pokroić i połączyć z resztą schłodzonych składników. Jeśli poziom słodkości napoju jest dla Was zbyt niski, nie bójcie się dodać do niego trochę miodu. Warto wiedzieć, że mango nie tylko może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale i cukru, choć sam jest w niego bogaty. Do tego pomaga w pozbywaniu się chrypki oraz łagodzeniu bólu gardła. Nie dość, że syci, to i leczy!
W takim razie jak dziś zaczniesz dzień – gęsto, kolorowo czy egzotycznie? Gazetka Biedronka ze swoim działem warzywno-owocowym na pewno skusi Was swoimi promocjami. Zatem blender w dłoń i do dzieła! Nie zapomnijcie jednak o wysokim naczyniu do przygotowania smakowitych koktajli na lato, zwłaszcza jeśli zdecydujecie się przygotować je wraz z lodem, bo przy jego siekaniu może zrobić się małe pobojowisko. Na zdrowie!
Artykuł Partnera