Z OSTATNIEJ CHWILI
Powiatsuski24.pl zaprasza na naszą partnerską stronę - MalopolskaInfo24.pl oraz Telewizja Internetowa PowiatSuski24 po więcej informacji z regionu. Znajdziesz nas na Facebooku!
Dodano dnia 27.09.2019, 10:34
Wina białe - wszystko co musisz o nich wiedzieć
Wina białe, choć jeszcze do niedawna nie były zbyt doceniane powoli zyskują na popularności. Coraz więcej osób chętniej po nie sięga, szczególnie latem. I choć nie mają tak eleganckiego koloru jak wina czerwone, w smaku potrafią zaskoczyć. Co jeszcze różni je spośród innych dostępnych na rynku win?

Wina białe świetnie sprawdzą się podczas wielu różnych okoliczności. Coraz częściej można zobaczyć przezroczyste kieliszki wypełnione jasnym napojem alkoholowym. Poza tym, że niezwykle elegancko to wygląda pasują one niemalże do każdego rodzaju posiłków. Kiedyś istniało przekonanie, że czerwone wino pasuje do czerwonego mięsa, a białe do drobiu i ryb. Jednak już od jakiegoś czasu nie patrzy się na to, jakie wino wybrać do danego dania. Wiele osób robi to według własnego smaku i uznania. Ważne jednak, by zachować odpowiednią kolejność – wina białe podajemy zawsze przed winami czerwonymi, a wina wytrawne przed słodkimi. Wino białe jest więc uniwersalną opcją, która sprawdzi się niemalże w każdej sytuacji. To propozycja dla miłośników nieco łagodniejszych trunków. Mają zdecydowanie bardziej owocowy smak: jabłek, cytrusów lub owoców tropikalnych. Ponadto często wyczuć można kwiaty takie jak lilie, frezje lub rumianek. Najlepiej smakują z owocami morza, sałatkami, rybami, drobiem, wędlinami, makaronami czy pasztetami na zimno. Wiele osób spożywa je również jako aperitif przed posiłkiem lub do słodkich deserów na bazie owoców, serów czy śmietanki. Białe wina podobnie jak czerwone dzielą się na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Wytrawne i półwytrawne są nieco bardziej cierpkie. Świetnie wyostrzają smak i apetyt dlatego poleca się spożywanie ich przed posiłkiem. Wina półsłodkie i słodkie nadają się do spożycia po posiłku – czy to w towarzystwie do, czy same w sobie w formie deseru. Białe wino zawsze podaje się schłodzone, im wino słodsze tym powinno być chłodniejsze (8-12°C).

A co z kieliszkami?

One zawsze stanowią wielki problem. Wiele osób nawet nie wie, że kieliszki do wina białego powinny różnić się niż te do czerwonego. Wino białe podaje się w dużo mniejszych kieliszkach wypełnionych co najwyżej do połowy. Ponadto zarówno w przypadku win białych jak i czerwonych nigdy nie powinno się trzymać kieliszka za czaszę, a za nóżkę. Ogrzanie napoju w rękach może pozbawić go smaku, a tego chyba nikt by nie chciał.

Gdzie kupić dobre wino?

Zazwyczaj wina kupuje się w zwykłych sklepach spożywczych. Jeśli jednak oczekuje się czegoś lepszego, niespotykanego, innego… Warto udać się do specjalistycznego sklepu. Jest nim sklep wina Zielone Butelki, który w swoim asortymencie posiada oryginalne propozycje alkoholowych trunków.

Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image