Schabowy, bigos, pierogi i różne mięsa, szczególnie wieprzowina to podstawa tradycyjnej polskiej kuchni. To są te dania, które goszczą w kartach wielu restauracji w każdym zakątku Polski. Mięso podawane jest w otoczeniu kiszonej kapusty, buraków i najczęściej z ziemniakami. Choć obecnie są one chętnie zastępowane kaszą.
Król niedzieli, czyli schab
Schabowego, mimo że jest to kawałek mięsa, panierowany i wrzucony na tłuszcz, można przygotować na kilka sposobów. Aby schab był kruchy można wcześniej moczyć go w mleku z cebulą. A do panierki użyć nie tylko bułki, alternatywą są płatki owsiane, kukurydziane i otręby. Można smażyć na oleju bądź smalcu. Tradycyjny schabowy należy smażyć na smalcu. Schab można podać również w innej odsłonie, pieczonej, jeśli chcesz urozmaicić niedzielny obiad bądź też odjąć mu trochę kalorii. Pieczony schab świetnie sprawdzi się również na kanapkach w poniedziałek. To jak długo piec schab zależy od wagi. Jeśli zamierzasz piec go w rękawie, dzięki czemu będzie soczysty, to kilogramowy kawałek trzymaj w piekarniku około godziny.
Żeberko na sto różnych sposobów
Soczyste, pyszne, rozpływające się w ustach. Żeberka można przygotować na wiele różnych sposobów, na słodko, kwaśno, ostro. Najlepszą opcją jest piekarnik, pozostaje tylko pytanie, jak długo piec żeberka? Potrzebują one około półtorej godziny, by zachwycać kubki smakowe. Zanim jednak włożysz je do piekarnika, kilka godzin potrzymaj je w marynacie, dzięki czemu przejdą przyprawami.
Karkówka - konkretne mięso
Można ją smażyć i piec. Świetnie sprawdzi się do sosu jak i do rolad. Idealna na niedzielny i świąteczny stół. Karkówkę wygodnie i łatwo przygotujesz w rękawie foliowym bądź naczyniu żaroodpornym. Wcześniej zamarynuj ją w przyprawach. Jeśli zastanawiasz się, jak długo piec karkówkę w piekarniku, to wystarczy około godziny na każdy kilogram. Czyli jeśli kawałek jest dwukilowy, to około dwóch godzin powinna spędzić w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku.
Wszyscy miłośnicy mięsa, szczególnie pieczonego, powinni zaprzyjaźnić się ze strzykawką do peklowania mięsa. Przyspiesza proces peklowania, zatem to też opcja dla tych, którzy często zapominają o włożeniu mięsa w marynatę dzień wcześniej.
Artykuł Partnera