Deser zimowy a letni - czym się różnią
Zimą, zwłaszcza gdy temperatura spada poniżej zera, rzadko masz ochotę na owocowy sorbet czy zimny krem kokosowy z chia. Jakie desery sprawdzą się wtedy najlepiej? Oczywiście te rozgrzewające, czyli wszelkie ciasta na ciepło, takie jak szarlotka, ciasto drożdżowe oraz gorące kremy. Większość osób, zamiast owocowych deserów, woli też te z dodatkiem czekolady, kremów orzechowych czy waniliowych. Idealne będą więc pączki z nadzieniem różanym, bułeczki cynamonowe z orzechową polewą czy ptysie z kremem i orzechami. Ich przygotowanie wymaga jednak czasu i pewnego doświadczenia w pieczeniu ciast. Są jednak desery zimowe, które możesz przygotować łatwo i szybko, nie mając większego doświadczenia. Poniżej znajdziesz najlepsze przepisy na ekspresowe, rozgrzewające desery.
Kremowe ciasto w pucharku
Takie ciasto wygląda super efektownie, dlatego idealnie nadaje się na imprezę. Jego zrobienie jest super proste. Potrzebujesz do niego szklanki ciastek pełnoziarnistych z cukrem, 4 łyżeczek masła, kremu czekoladowego w proszku, szklanki mleka oraz szklanki bitej śmietany. To wystarczy na porcję na dwie osoby. Najpierw delikatnie roztop masło na patelni i obtocz w nim pokruszone ciastka. Następnie rozrób czekoladę w proszku z mlekiem. Możesz oczywiście przygotować też taki pudding - krem samodzielnie, przy użyciu czekolady albo kupić gotowy krem czekoladowy. Kolejny krok to ubicie śmietany. Jeśli lubisz bardzo słodkie desery, możesz dodać do niej trochę cukru. Pora na ułożenie tego niezwykle apetycznego deseru w pucharku. O tym, jak dobrać odpowiedni pucharek do typu deseru, możesz przeczytać tutaj: "Na co zwrócić uwagę wybierając pucharki deserowe?".
Na samym dnie pucharka ułóż pokruszone ciasteczka, przykryj je cienką warstwą kremu czekoladowego i przełóż połową śmietany. Następnie ułóż kolejną warstwę czekolady oraz kolejną śmietany. Żeby deser wyglądał jeszcze bardziej apetycznie, możesz do niego dodać też wiórki czekoladowe, kokosowe, orzechy czy na przykład pokruszone pistacje. To idealny deser zarówno na przyjęcie, jak i na długi, zimowy wieczór solo, podczas którego masz ochotę na odrobinę przyjemności.
Mus z białej czekolady w pucharku
To idealny deser na zimę. Również dlatego, że nie musisz od razu przygotowywać go jak ciasta, w porcji na 10 osób, ale możesz nawet dla jednej. Jeśli przygotowujesz mus z białej czekolady dla jednej osoby, potrzebujesz do niego jednej czwartej szklanki śmietany oraz około 30 gramów białej czekolady. Przygotowanie musu jest bardzo proste. Zacznij od połamania czekolady na kawałki, następnie wsyp ją do garnka, dodaj śmietanę i podgrzewaj, aż się stopią. W trakcie cały czas mieszaj powstający krem. Następnie, gdy będzie miał odpowiednio płynną konsystencję, przelej go do miski i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rano, po wyjęciu z lodówki, ubij go, aż powstanie z niego sztywna masa. Twój deser jest gotowy. Teraz wystarczy, że przeniesiesz go łyżeczką do pucharka. Najlepsze pucharki do tego typu deserów znajdziesz m.in. na https://www.pucharydeserowe.pl/. Na samą górę możesz też dodać wiórki białej czekolady albo ulubiony owoc, pokrojony w kostkę.
Artykuł Partnera