Tagliatelle z kurkami – idealna potrawa na jesienny stół!
Jesień i sezon grzybowy rozpoczęły się już w pełni. Gdy dni robią się coraz krótsze, a pogoda nas nie rozpieszcza, warto poprawić sobie humor pysznym daniem, do którego wykorzystamy sezonowe składniki. Chodzi nam oczywiście o kurki, które możesz samodzielnie pozbierać w lesie lub kupić na targu czy w sklepie. W połączeniu ze smakowitymi wstążkami makaronu tagliatelle i śmietaną będą smakować wprost wybornie. Czego będziesz więc dokładnie potrzebować?
– makaron tagliatelle dobrej jakości – właśnie taki znajdziesz np. w ofercie e-sklepu https://clickitalia.pl/pl/p/Makaron-jajeczny-ORGINALE-Felicetti-Tagliatelle-allUovo-500g-/144,
– ok. 200 g kurek,
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 200 ml śmietany 12%,
– natka pietruszki,
– sól i pieprz do smaku,
– łyżka klarowanego masła lub trochę oliwy.
Wykonanie potrawy jest bardzo proste – jak na włoską kuchnię przystało. Na początku ugotuj makaron w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na patelni z tłuszczem. Następnie dodaj kurki i trochę podsmaż. Dolej do grzybów śmietanę i dopraw całość solą i pieprzem. Na koniec dodaj na patelnię ugotowane tagliatelle i wymieszaj z sosem i posiekaną natką pietruszki.
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi – propozycja idealna dla fanów owoców morza
Wstążki makaronu tagliatelle doskonale komponują się z pysznymi krewetkami. Nic dziwnego – w końcu owoce morza to, tak jak pasta, jeden z filarów kuchni włoskiej. Z pewnością warto spróbować przygotować to danie w swoim domu. Jest to bardzo proste! Będziesz potrzebować wyłącznie:
– makaronu tagliatelle,
– 300 g krewetek,
– 150 ml śmietanki 30%,
– 150 g pomidorków koktajlowych,
– 2/3 łyżek przecieru pomidorowego,
– 2 ząbków czosnku,
– natki pietruszki,
– łyżki lub dwóch oliwy,
– soli i pieprzu do smaku.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni zeszklij czosnek, dolej śmietanki i przecieru pomidorowego. Wszystko chwilę pogotuj. Następnie wrzuć krewetki, które uprzednio należy rozmrozić w zimnej wodzie przez 15 min oraz pomidorki koktajlowe. Całość dopraw. Do następnego etapu przejdź, gdy owoce morza zmienią kolor na różowy i lekko zawiną się do środka. Gdy tak się stanie, na patelnię należy wrzucić makaron oraz posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem wymieszać.
Smacznego!
Artykuł Partnera