Dania kuchni polskiej
Wśród dań kuchni polskiej znajdziemy zarówno zupy, jaki i przystawki, dania mięsne, czy wegetariańskie. Dawniej mięsa było naprawdę mało i tylko najbogatsi mogli pozwolić sobie na dania mięsne, w wielu domach serwowanie więc były zupy warzywne, kasze, warzywa, ryby.
-
Zupy
Jak dania kuchni polskiej, to oczywiście zupy, a przede wszystkim zupy, na przykład klasyczny rosół z makaronem, pomidorowa ‒ zazwyczaj gotowana na rosole, kapuśniak czy ogórkowa. Obowiązkowo trzeba wymienić tutaj również żurek staropolski ‒ najlepiej przygotowany na zakwasie. Żurek możemy podać z białą kiełbasą, ze skwarkami czy z ugotowanym na twardo jajkiem.
-
Pierogi
Dużą popularnością cieszą się również pierogi. W zależności od preferencji, zdecydować się możemy na pierogi z mięsem, z kapustą i grzybami, z serem twarogowym bądź z owocami. Pierogi możemy ugotować lub usmażyć, podać z podsmazoną cebulą, ze skwarkami, z sosem — możliwości jest naprawdę wiele.
-
Wędliny
Polskie wędliny zyskały uznanie nawet poza granicą naszego kraju. Szynki, kiełbasy, pieczony schab, pieczona karkówka, które wielu przygotowuje we własnych domach, smakują naprawdę wyjątkowo.
-
Przystawki
Jakie są najpopularniejsze polskie przystawki? Tutaj wymienić takie specjały, jak chleb ze smalcem, tatar czy śledzie w śmietanie.
-
Dania główne
Jak wygląda kwestia dań głównych? Na polskich stołach goszczą zarówno dania wołowe, wieprzowe i drobiowe, jak również wegetariańskie. Największą popularnością cieszą się golonka, karkówka, polędwiczki wieprzowe, zrazy zwijane, żeberka, wątróbki, kaczka. Wśród dań bezmięsnych znajdują się natomiast naleśniki, pierogi czy knedle.
-
Desery
A jak wygląda kwestia deserów? Są to między innymi pączki, faworki, galaretka, makowiec, sernik bądź szarlotka.
Pod Aniołami ‒ restauracja w Krakowie
Dań kuchni polskiej można skosztować w zlokalizowanej w Krakowie restauracji Pod Aniołami. W menu wymienionej restauracji znajdują się takie dania, jak:
- tradycyjny staropolski rosół
- barszcz czerwony na zakwasie
- gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
- filet z kaczki pieczony na ruszcie
- pierogi w wielu smakach
- golonkę pieczoną w ziołach i piwie
- szarlotka ze smietana
- malinowy mazurek
- i wiele, wiele innych.
Smaczna kuchnia, niezwykły klimat i doskonała lokalizacja restauracji sprawiają, że wymieniony lokal odwiedzany jest przez najbardziej wymagających klientów i prawdziwych smakoszy kuchni polskiej.
Podsumowanie
Kuchnia polska ma wielu miłośników, doceniana jest zarówno w naszym kraju, jak również poza jego granicami. Jakie dania uchodzą za najpopularniejsze? Są to przystawki ‒ tatar czy chleb ze smalcem, zupy ‒ na przykład żurek staropolski czy rosół z makaronem, dania mięsne, na przykład golonka, żeberka czy gołąbki, dania bezmięsne ‒ naleśniki, knedle czy pierogi.
Artykuł Partnera