Zakup niezliczonych akcesoriów kuchennych dostępnych w sklepach może zrujnować domowy budżet. Na szczęście, wiele z tych przedmiotów nie jest potrzebne większości osób. Podpowiadamy, jakie akcesoria kuchenne są w kuchni niezastąpione i które z nich można znaleźć na ostry-sklep.pl.
-
Chochla do zupy
Bez niej trudno nalać zupę z garnka na talerz. Przydaje się również podczas gotowania potrawek mięsno-warzywnych, które podaje się w bulionówkach.
-
Drewniana łopatka do smażenia
Drewniana łopatka jest niezbędna, jeżeli posiada się teflonową lub ceramiczną patelnię. Powłoki obu patelni spełniają swoje zadania, jedynie gdy są gładkie, dlatego podczas smażenia można używać jedynie drewnianych łopatek do obracania mięsa lub mieszania jajecznicy.
-
Tarka
Tarka jest niezbędna, by zetrzeć ser do zapiekanki czy ziemniaki na placki. Można ją co prawda zastąpić robotem kuchennym, jednak tarka zajmuje o wiele mniej miejsca, jest znacznie tańsza, a jej wyciągnięcie, umycie i schowanie zajmuje mniej czasu.
-
Trzepaczka
Trzepaczka przydaje się do rozkłócenia jajek do ciasta lub do przygotowania panierki, jak również do rozmieszania mąki z wodą czy budyniu w mleku. Dzięki niej łatwiej przygotowuje się również ciasto na naleśniki – jest ono gładkie i pozbawione grudek.
-
Durszlak
Bez durszlaka trudno jest odcedzić z wody gotowane produkty – warzywa, makarony i inne. Ponadto durszlak przydaje się do odsączania produktów spożywczych po ich umyciu.
-
Otwieracz do puszek i kapsli
Otwieracz do puszek przydaje się co prawda coraz rzadziej, gdyż coraz więcej puszek ma specjalne uchwyty, które pociąga się i otwiera opakowanie. Niestety, jakość wykonania wielu z tych uchwytów jest niska – odrywają się od puszki, a ta pozostaje zamknięta. Niezastąpiony jest wtedy klasyczny otwieracz do puszek. Dobrze jest wybrać model, który posiada także funkcje otwierania kapsli i rozłupywania orzechów.
-
Łyżka cedzakowa
Jest to akcesorium niezbędne do wyławiania z wody klusek śląskich, knedli, kopytek czy pyz. Dzięki niej kluski są dobrze odsączone od wody i nieposklejane ze sobą. Ponadto można wkładać je pojedynczo na talerz, co ułatwia przygotowanie odpowiednio dużej porcji posiłku.
-
Praska do czosnku
Czosnek doskonale wzbogaca smak wielu dań. Dodaje się go do szpinaku, zup oraz do marynat do mięsa. Czosnek świeży ma jednak bardzo intensywny aromat i smak, przez co danie smakuje o wiele lepiej, gdy czosnek zostanie zgnieciony w prasce i dodany do potrawy. Nie ma wtedy ryzyka, że ktoś trafi na talerzu na cały ząbek czosnku.
Artykuł Partnera