Grypa żołądkowa - co to za choroba?
Przypadłość, którą w języku potocznym zwykło się określać jako grypa żołądkowa, to choroba, wywoływana przez wirusy - głównie przez rotawirusy, rzadziej przez astrowirusy i norowirusy. Grypa żołądkowa to zakażenie przewodu pokarmowego - wirusy infekują komórki jelit i podrażniają żołądek.
Pierwszy etap grypy żołądkowej
Początkowy etap, świadczący o zachorowaniu, zwykle nie jest przez nas zauważany. Jest to tak zwany utajony czas choroby - wirusy już atakują nasz przewód pokarmowy, ale choroba nie przyczyniła się jeszcze do pojawienia się symptomów. W tym czasie od osoby zakażonej wirusem można się już zarazić, wirusy najszybciej rozprzestrzeniają się w ciągu kilku (2-3) dni przed wystąpieniem objawów. Ich ekspansja odbywa się drogą kropelkową, więc o zarażenie się jest niezwykle łatwo, jeśli przebywamy w pobliżu osoby chorej. Grypę żołądkową nazywa się czasem chorobą brudnych rąk, ponieważ nieodpowiednia higiena i zbyt rzadkie mycie dłoni zwiększają ryzyko zakażenia.
Charakterystyczne symptomy grypy żołądkowej
Drugi etap choroby rozpoczyna się, gdy błona śluzowa jelita zostanie uszkodzona i dojdzie do jego podrażnienia. W tym czasie pojawiają się charakterystyczne objawy grypy żołądkowej, czyli biegunka oraz wymioty. Rozpoczynają się one nagle i mają bardzo intensywny przebieg, dlatego często mylone są z zatruciem pokarmowym, czy ciężką postacią niestrawności.
Skąd mieć pewność, że to, na co cierpimy, to właśnie grypa żołądkowa? Jej przebieg jest zwykle bardziej burzliwy, niż w przypadku zatrucia, wodnisty stolec oddaje się nawet kilkanaście razy dziennie, a biegunce mogą, choć nie muszą, towarzyszyć gwałtowne wymioty. Zwykle jest tak, że przed wystąpieniem objawów czujemy się całkiem dobrze, a gdy się pojawiają, nagle opuszczają nas siły. Dodatkowymi objawami choroby mogą być bóle brzucha oraz podwyższona temperatura. Gorączka w czasie grypy żołądkowej potrafi osiągnąć powyżej 39 stopni Celsjusza.
Lekarstwo na grypę żołądkową
Bardzo ważne jest, by prawidłowo rozpoznać nękającą nas chorobę. W przypadku grypy żołądkowej nie ma konieczności zgłaszania się do lekarza, ponieważ nie istnieje lek na tę chorobę, a leczenie polega na łagodzeniu objawów. Wyjątkiem są małe dzieci oraz osoby w podeszłym wieku. W ich przypadku lepiej, aby leczenie grypy żołądkowej nadzorował lekarz, gdyż u najmłodszych i najstarszych organizmów niezwykle łatwo jest o odwodnienie oraz inne powikłania grypy żołądkowej.
Osoby chorujące na grypę żołądkową, nie powinny sięgać po popularne leki powstrzymujące biegunkę, czy wymioty - takie postępowanie spowolni powrót do zdrowia, bo uniemożliwi organizmowi intensywne pozbywanie się wirusów z przewodu pokarmowego. Środki dozwolone to napary ziołowe, leki przeciwgorączkowe oraz mieszanki elektrolitów.
Gwałtowny, intensywny przebieg choroby trwa około 3 dni. Po tym czasie chory jest zwykle bardzo osłabiony, wręcz wycieńczony. Pomaga duża dawka snu oraz odpowiednie nawodnienie organizmu. Czasami biegunka utrzymuje się nawet do 9 dni, jednak w końcowej fazie zwykle ma o wiele łagodniejszy przebieg.
Brak apetytu w czasie grypy żołądkowej
Kolejną charakterystyczną cechą grypy żołądkowej jest utrata apetytu przez chorego. Brak łaknienia przez kilka dni od wystąpienia pierwszych objawów nie powinien nas niepokoić, ważne, by w tym czasie chory przyjmował jak najwięcej płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu. W późniejszym etapie choroby należy ostrożnie wprowadzać dietetyczne posiłki, tak, aby osoba, cierpiąca na grypę żołądkową, miała siły do zwalczenia choroby i aby szybciej wyzdrowiała. Pierwszym posiłkiem powinien być lekkostrawny kleik ryżowy, dobrym rozwiązaniem będzie także podanie choremu chudego rosołu.
Artykuł został opracowany na podstawie serwisu internetowego gastryczne.pl