Z OSTATNIEJ CHWILI
Powiatsuski24.pl zaprasza na naszą partnerską stronę - MalopolskaInfo24.pl oraz Telewizja Internetowa PowiatSuski24 po więcej informacji z regionu. Znajdziesz nas na Facebooku!
Dodano dnia 10.08.2022, 15:41
Co zabrać do pracy na lunch?
W związku z tym, że pracy spędzamy niemalże połowę naszego dnia, by być efektywnym pracownikiem potrzebujemy odpowiedniej dawki energii. Dostarcza nam ją oczywiście zbilansowana dieta. Omijanie lunchu w pracy nie tylko obniży naszą skuteczność, ale może również wpłynąć negatywnie na nasze zdrowie. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki sprawdź nasze pomysły na ich alternatywę!

Tak zwane lunchboxy to już żadna nowość i towarzyszą nam one prawie codziennie. Różnorodność pudełek i pomysłów na ich zapełnienie jest niemal nieskończona. Wymaga to jednak poświęcenia czasu i samozaparcia. Jeśli nie przepadasz za gotowaniem i każda minuta dnia jest dla Ciebie na wagę złota, warto zastanowić się nad cateringiem. Diety pudełkowe mają coraz więcej zwolenników. Na rynku znajdziesz szereg firm oferujących swoje jadłospisy. Goodie Foodie ma w swojej ofercie dietę Office Box, w której skład wchodzą 3 posiłki do pracy. Wybór cateringu pudełkowego to bardzo wygodny sposób na zapewnienie sobie dobrze zbilansowanych posiłków zamiast podjadania w godzinach pracy niezdrowych przekąsek czy nie zbilansowanych dań.

Jeśli jesteś jednak fanatykiem gotowania poniżej przedstawiamy przykładowy Lunchbox na cały dzień pracy!

Na śniadanie w pracy zabierz rogalika francuskiego! Możesz przygotować ciasto samodzielnie i wypełnić rogaliki ulubionymi owocami, masłem orzechowym, marmoladą lub jeśli preferujesz coś na słono to warzywami. Opcję na słodko proponujemy przykładowo z podsmażonymi pieczarkami z cebulką lub ze szpinakiem, czosnkiem i tofu.

Jeśli jednak należysz do miłośników kanapek, wcale nie musi to być typowa nudna bułka z serem. Zaszalej i spróbuj kanapki przede wszystkim z pełnoziarnistym pieczywem, które podkręci Twój metabolizm i dodaj do tego samodzielnie robionej pasty (my polecamy tą z fasoli lub zielonego groszku), następnie świeże warzywa, kiełki i pyszna kanapka gotowa!

Jako główny posiłek proponujemy polędwiczkę wieprzową z ryżem i warzywami.

Będziesz potrzebować tu: 

  • kawałek polędwiczki wieprzowej 
  • 1/2 torebki ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki fasolki szparagowej mrożonej
  • 1/4 papryki
  • kawałek cukinii
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka masła

Mięso pokrój na kawałki i podsmaż na maśle. Na tej samej patelni, po zdjęciu polędwiczki przysmaż fasolkę, paprykę i cukinię. Dopraw do smaku. Całość podawaj z ryżem na którym ułożysz kawałki mięsa, a obok warzywa z patelni.

Jeśli nie jesteś fanem mięsa, weź ze sobą sałatkę na bazie makaronu z warzywami z patelni i serem feta. Przygotuj:

  • 100 g mrożonej fasolki 
  • pół żółtej papryki
  • pół czerwonej papryka
  • pół cukinii
  • 1 szklanka suchego makaronu 
  • 2 plasterki sera feta
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka masła 

Na patelni podsmaż fasolkę z dodatkiem masła. W czasie jej podsmażania, pokrój pozostałe warzywa i gdy fasolka zmięknie dodaj je na patelnię. Przypraw do smaku i poczekaj, aż warzywa zmiękną. Dodaj ugotowany makaron. Całość przełóż do pudełka, a gdy sałatka wystygnie posyp ją pokrojonym w kostkę serem feta.


Jako przekąskę możesz sięgnąć po jogurt naturalny. Wzbogać go o ulubione owoce i 3 łyżki płatków owsianych! Jeśli wolisz coś innego, wymień ten zestaw na przykładowo jedno duże jabłko i sok jednodniowy lub kiść winogron i garść truskawek.

Opracowanie: Goodie Foodie

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image