Z OSTATNIEJ CHWILI
Powiatsuski24.pl zaprasza na naszą partnerską stronę - MalopolskaInfo24.pl oraz Telewizja Internetowa PowiatSuski24 po więcej informacji z regionu. Znajdziesz nas na Facebooku!
Dodano dnia 30.03.2021, 20:16
5 sposobów na zwiększenie warzyw w diecie
Dietetycy przekonują, że pomimo rosnącej świadomości na temat zdrowych nawyków żywieniowych, wciąż spożywamy zbyt mało warzyw. Oczywiście dostępność świeżych warzyw jesienią i zimą jest utrudniona, ale wraz z wiosną warto wrócić do rutyny zdrowego odżywiania, tak, aby nie dopuścić do pojawienia się niedoborów witamin i minerałów. Jakie są sposoby na zwiększenie ilości warzyw w diecie?

1. Soki, smoothie i koktajle

Przygotowanie koktajlu warzywnego jest bardzo proste. Nie wymaga też specjalnych przepisów. Tak naprawdę tylko od nas zależy, co znajdzie się w gęstym soku. Jedyne, czym powinniśmy się tutaj kierować to własne upodobania smakowe. Przykładowo, często wybieranymi zestawami to zmiksowany pęczek natki pietruszki z ogórkami zielonymi oraz cukinią. Idealnie skomponują się też ze sobą pomidory, papryka i marchew. Jeżeli mamy na to ochotę, do koktajli możemy dodawać przypraw do smaku. Sprawdzi się pieprz, sól himalajska czy przyprawy prowansalskie. Jeśli dysponujemy wyciskarką do soków, z pewnością docenimy własnoręcznie przygotowany sok z marchwi. Marchew nada sokowi lekko słodki smak, bez konieczności dodatkowego dosładzania. Do takich naturalnie słodkich soków warto przyzwyczajać dzieci - być może uchronimy je przed sięganiem po niezdrowe napoje słodzone.

2. Zupy

Jeżeli nie przepadamy za surowymi warzywami, soki i koktajle opadają, ale pozostają jeszcze zupy. Tego rodzaju potrawy można traktować jako zdrowe, smaczne danie obiadowe. Do zup kremów idealnie nadają się takie warzywa jak kalafior, brokuły, pomidory. Zblendowane, doprawione i podane na ciepło będą idealnym dopełnieniem dania głównego. Z kolei tradycyjna zupa jarzynowa z dodatkiem śmietanki zapewni nam naprawdę solidną dawkę różnego rodzaju warzyw w jednym posiłku. Taką zupę można przyrządzić nawet w chłodniejsze miesiące, kiedy nie ma dostępu do świeżych produktów. W sklepach znaleźć można gotowe mieszanki do zup jarzynowych, idealnie skomponowane.

3. Warzywa jako przekąski

Przekąski zwykle kojarzą się nam z tłustymi chipsami, słodyczami czy podchrupywanymi słonymi orzeszkami. Rzadko łączymy je z warzywami. A szkoda! Warzywa są idealną propozycją na małą przekąskę, która zaspokoi apetyt, ale nie spowoduje gwałtownego skoku cukru i insuliny, co ważne jest szczególnie dla diabetyków. Co może służyć za przekąskę? Marchewka, suszone i przyprawione plastry buraka, które można traktować jak “zdrowe chipsy”. Słupki z rzepy, które można maczać w dipie z hummusu - zdrowa przekąska polecana podczas spotkań towarzyskich. Pieczone bataty - przepyszna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju.

4. Zdrowe słodkości

Deser warzywny? Wydaje się to niemożliwe. Nic bardziej mylnego. Warzywne słodkości istnieją, choć nie wszyscy zdają sobie sprawę z takiej możliwości. Pierwszym z brzegu przykładem może być ciasto marchewkowe lub marchewkowe muffinki. Smakują wyśmienicie, a zawierają w sobie solidną porcję marchwi. Kolejny przykład to brownie z fasoli czerwonej. Niewiele osób wie, że takie ciasto rzeczywiście można przyrządzić i ze zdziwieniem odkrywa, jak fasola świetnie sprawdza się w tej wersji. Ciekawym pomysłem jest też galaretka z buraków - buraki są naturalnie słodkie, nie potrzebują wiele cukru, by z pomocą żelatyny zamienić je w smaczną, piękną, czerwoną galaretkę!

5. Catering wegetariański

Jeszcze innym sposobem na zwiększenie ilości spożywanych warzyw jest zamówienie cateringu. Wprawdzie nie musi być on typowo wegetariański, bowiem catering dietetyczny z założenia jest idealnie zbilansowany, a więc menu z pewnością uwzględnia również warzywa, ale to właśnie w wegetariańskiej diecie wydaje się być ich najwięcej. Zaletą cateringu jest codzienna dostawa pod drzwi zestawu świeżych posiłków na cały dzień, bez konieczności każdorazowego kupowania pojedynczych warzyw, porcjowania i obmyślania dań. Czysta wygoda.

Powyżej 5 sposobów na uwzględnienie w diecie warzyw, które z pewnością przełożą się pozytywnie na zdrowie. Pamiętajmy, że zwiększenie ilości spożywanych warzyw, to również dodawanie ich do codziennego obiadu w formie surówki. Niezależnie, czy na obiad są bitki wołowe, makaron z sosem czy filet rybny - zawsze stawiajmy na stole chociaż niewielką miseczkę warzyw, np. polanych sosem winegret. Traktujmy ją jako rodzaj dodatku, który stale będzie towarzyszył naszemu głównemu posiłkowi w formie bomby witaminowej. Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka - po pewnym czasie obiad bez surówki lub np. salaterki sałatki greckiej wyda nam się niepełny!



Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image