Z OSTATNIEJ CHWILI
Powiatsuski24.pl zaprasza na naszą partnerską stronę - MalopolskaInfo24.pl oraz Telewizja Internetowa PowiatSuski24 po więcej informacji z regionu. Znajdziesz nas na Facebooku!
Dodano dnia 24.05.2020, 09:10
3 sprawdzone przepisy na pyszne dania z łososiem. Sprawdź sam!
Ryby mają wiele składników odżywczych. Warto zatem regularnie spożywać dania, w której grają główną rolę. Szczególnie polecamy sięganie po łososia – potrawy z wykorzystaniem łososia są nie tylko zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne.

Przekąska w kilka minut

Do przygotowania kanapek z wykorzystaniem łososia potrzebujesz:

  • - kilka kromek chleba słonecznikowego,
  • - łosoś wędzony MOWI Salmon
  • - masło,
  • - koperek,
  • - seler naciowy,
  • - zielony ogórek,
  • - ocet balsamiczny,
  • - sól,
  • - pieprz,
  • - cukier.


Kromkę chleba należy posmarować masłem. Kolejnym krokiem jest zaś przygotowanie zaprawy. Poszatkuj ogórka, dodaj do niego seler naciowy, szczyptę cukru, pieprzu, soli, odrobinę octu balsamicznego, a następnie wymieszaj całość. Tak otrzymaną pastą posmaruj chleb, a następnie umieść na nim plastry wędzonego łososia. Kanapki można również udekorować koperkiem.


Tego typu kanapki stanowią świetną propozycję dla osób, które nie mają pomysłu na śniadanie. Alternatywnym pomysłem na to, by rozpocząć dobrze dzień są naleśniki z łososiem i warzywami.


Pikantna sałatka


Gotowany łosoś oraz chrupiąca fasolka stanowią idealne połączenie. Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • - 600 gramów młodych ziemniaków,
  • - 500 g fasolki szparagowej,
  • - 500 g filetów z łososia,
  • - Główkę czerwonej cebuli,
  • - 3 łyżeczki tartego chrzanu oraz oliwy z oliwek,
  • - 2 łyżki octu balsamicznego,
  • - odrobina pieprzu, soli i cukru,
  • - 150 ml białego wina wytrawnego,
  • - 150 g roszponki.


Ziemniaki oraz fasolkę należy oczyścić a następnie ugotować osobno w osolonej wodzie. Następnym krokiem jest przygotowanie dressingu. Cebulę należy obrać, a następnie pokroić połowę warzywa w kostkę, a pozostałą część w paski. Oliwę, chrzan oraz ocet trzeba dokładnie wymieszać, a potem doprawić całość cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec należy dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po odsączeniu ziemniaków oraz fasoli trzeba wymieszać je z dressingiem. Całość należy odstawić na około dwie godziny, by smaki połączyły się ze sobą. Kolejny krok to odpowiednie przygotowanie łososia. Do szerokiego garnka należy przelać wino, a następnie dodać do niego cebulę. Całość można przyprawić solą oraz pieprzem i poczekać, aż wszystko się zagotuje. Łososia należy umyć, osuszyć i przełożyć go do garnka. Rybę trzeba trzymać pod przykryciem na małym ogniu przez cztery minuty. Łososia nie powinno się jednak gotować. Sałatkę można doprawić według własnych upodobań. Do sałatki warto dodać umytą i odsączoną roszponkę. Tak przygotowaną przystawkę można podawać z aromatycznym łososiem. Filety z ryby to również dobra baza do przyrządzenia dania azjatyckiego. Łosoś teriyaki będzie stanowił prawdziwą gratkę dla fanów japońskiej kuchni.


Placki ziemniaczane z rybą

  • - Potrawa ta może stanowić idealny pomysł na smaczny obiad. Do przygotowania pieczonych placków potrzebujesz:
  • - kilograma ziemniaków,
  • - czerwonej cebuli,
  • - dwóch jajek,
  • - łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • - papryczki chili,
  • - świeżej kolendry,
  • - 40 ml oleju ryżowego,
  • - łyżeczki soli,
  • - pieprzu,
  • - ogórka,
  • - 400 g jogurtu naturalnego,
  • - trzech ząbków czosnku,
  • - dwóch łyżek oliwy,
  • - łyżkę octu winnego,
  • - świeżego koperku,
  • - 300 g wędzonego łososia,
  • - szczypiorku,
  • - cytryny.



Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i zacznij przygotowywać placki. W tym celu trzeba rozdrobnić ziemniaki oraz cebulę na tarce o grubych oczkach. Do masy można dodać jajka, sól, pieprz, papryczkę chili, kolendrę i olej. Całość należy dokładnie wymieszać. Placki należy wylać na blachę wyłożoną papierem. Można je również skropić olejem ryżowym. Całość należy piec przez dwadzieścia pięć minut. Z plackami świetnie będzie komponował się sos tzatziki. Jego przygotowywanie jest niezwykle proste! Ogórek należy zetrzeć oraz osączyć z niego nadmiar wody. Warzywo trzeba połączyć z jogurtem, oliwą, octem, czosnkiem. Na koniec warto dodać posiekany koperek. Upieczony placek świetnie wzbogaci smak sosu oraz łososia. Tak przygotowaną potrawę można udekorować szczypiorkiem. Placki warto również skropić sokiem z cytryny. Wędzony łosoś dobrze smakuje również z makaronem. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu. Makaron z łososiem stanowi gratkę dla wielbicieli włoskiej kuchni.



Potrawy z wykorzystaniem ryb powinny regularnie gościć na stole. Warto zatem szukać inspiracji i serwować aromatyczne, pyszne dania – nie tylko dla siebie, ale i przyjaciół oraz rodziny.



Artykuł Partnera

Dodaj komentarz
Redakcja Portalu PowiatSuski24.pl informuje, że nie odpowiada za treść komentarzy użytkowników.
Portal zaznacza sobie prawo do usuwania komentarzy, bez uprzedzenia osoby komentującej. Pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy.
Captcha image